ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντάται ο Αλέξης Τσίπρας

Με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντάται ο Αλέξης Τσίπρας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».

Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε:

«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από τη συνάντηση η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου.

Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.

Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε βιώσιμη λύση

Την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.

«Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος» είπε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Εποικοδομητική η συνομιλία με Τσίπρα, όμως μένει δουλειά (vid)

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη (21/05/2015) με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνομιλία, παρατήρησε όμως ότι μένει πολλή δουλειά για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ότι χρειάζεται πιο εντατική δουλειά η Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια φιλική συνάντηση. Καταστήσαμε όμως σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους τρεις εταίρους. Εμείς όποτε είναι ανάγκη, να υποστηρίξουμε, θα το κάνουμε. Πρέπει να γίνει μια πιο εντατική δουλεία σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα».

Σακελλαρίδης: Ώριμες οι συνθήκες για συμφωνία εντός Μαΐου

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (22/05/2015) στο ΑΝΤ 1 και το MEGA εκτίμησε χαρακτηριστικά πως «οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να κλείσει η συμφωνία εντός Μαΐου».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών, αλλά επανέλαβε πως υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές, από τις οποίες η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί.
«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί στη βάση μιας συγκεκριμένης λαϊκής εντολής», δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

Επανέλαβε, επίσης, ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ενώ αναφορικά με τον ΦΠΑ είπε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή μία αύξηση που εντείνει τη λιτότητα με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Τόνισε, ακόμα, ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση των εταίρων για αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της ενέργειας στο 23%.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την καθιέρωση τριών συντελεστών (7%, 11% και 22%), ενώ οι θεσμοί αντιπροτείνουν την καθιέρωση δύο συντελεστών (11% και 22%) - κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει «απολύτως».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως η συμφωνία θα κατατεθεί στο σύνολό της στη Βουλή, λέγοντας πως σταδιακή κατάθεση μεμονωμένων νομοθετημάτων θα ισοδυναμούσε με το «μαρτύριο της σταγόνας».

Σχετικές ειδήσεις