ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Στις 5 Ιουνίου θα πληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί θα έχουμε συμφωνία

Βαρουφάκης: Στις 5 Ιουνίου θα πληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί θα έχουμε συμφωνία

«Η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ που λήγει στις 5 Ιουνίου γιατί μέχρι τότε θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές», δήλωσε σήμερα, Τρίτη (26/05/2015) ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των οικονομικών συντακτών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση που λήγει στις 5 Ιουνίου, ο Βαρουφάκης είπε: «Βεβαίως, γιατί θα υπάρχει συμφωνία μέχρι 5 Ιουνίου».

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, τη διαδικασία της διαβούλευσης ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς και για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης, για τις τράπεζες του εξωτερικού συζητείται να θεσπισθεί η υποχρέωση καταβολής φόρου 15%, προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση τους, ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους.

Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής, όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων.

Τέλος, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις μέσω των ΑΤΜ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας πολύ μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος».

Σχετικές ειδήσεις