ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπλόκο» της Κωνσταντοπούλου στη διαδικασία ψήφισης του νέου Μνημονίου

«Μπλόκο» της Κωνσταντοπούλου στη διαδικασία ψήφισης του νέου Μνημονίου

Τροχοπέδη στη διαδικασία για την ψήφιση του Νέου Μνημονίου από την Ολομέλεια της Βουλής, φέρεται να υψώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτοντας - ως οφείλει - τους δικούς της όρους.

Παρά το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης, η πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να προγραμματίσει διάσκεψη των Προέδρων (για να ανοίξει η Βουλή) στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, μεταφέροντας έτσι τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, αλλά και την ψήφιση του νέου Μνημονίου για την Πέμπτη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την επιστολή που έλαβε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως η Βουλή τυπικά έχει κλείσει και για το λόγο αυτό απαιτείται να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να ανοίξει ξανά. Κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 21:30 το βράδυ, ώστε να προγραμματιστούν οι εργασίες που απαιτούνται, ενώ το πρωί της Πέμπτης θα «πάρουν τη σκυτάλη» οι Επιτροπές, με την ψηφοφορία να… εκτοξεύεται έτσι ξανά προς τα χαράματα της Παρασκευής, ημέρα για την οποία είναι προγραμματισμένο το Eurogroup, αλλά και η ψήφιση της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια!

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου δεν αποκλείεται να είναι ένας ακόμη τρόπος έκφρασης της διαφωνίας της για το τρίτο Μνημόνιο και τα νέα σκληρά μέτρα αφαίμαξης που θα «γδάρουν» ό,τι έχει απομείνει από τη σάρκα του ελληνικού λαού.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από μαραθώνιες και ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις, το σκηνικό μεταφέρεται πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να παρουσιάσει την Τετάρτη στις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο για το μνημόνιο σε ένα άρθρο και τα προαπαιτούμενα σε δεύτερο, ώστε αυτά να ψηφιστούν την επομένη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιήθηκαν να βρίσκονται την Τετάρτη στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την έναρξη της συζήτησης των μέτρων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να μην υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην επιστολή του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι πρόθεσή του είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο (για να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές), ακολούθως να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Βουλής:

«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Με τιμή
Αλέξης Π. Τσίπρας»

Σχετικές ειδήσεις