ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, χωρίς λιτότητα

Λαφαζάνης: Υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, χωρίς λιτότητα

Την άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση του εθνικού νομίσματος διατράνωσε για μία ακόμη φορά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών -«Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα, σημαίνει φορολεηλασία, καταστροφή, ιδιαίτερα με το τρίτο μνημόνιο του αγροτικού κόσμου, και των συνταξιούχων», υποστήριξε επίσης, τονίζοντας με νόημα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος χωρίς λιτότητα.

«Κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, χωρίς μνημόνια - Αν θέλουμε υγεία, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά - Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για το μεταναστευτικό - Το έργο του αγωγού πρέπει να προχωρήσει - Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν - Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς λιτότητα», ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων.

«Το καλύτερο δεν είναι να κάνουμε τρομοκρατία. Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου στη δημόσια ζωή με ευθύνη του ευρωπαϊκού κατεστημένου», ανέφερε αρχικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία επικαλέστηκε απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα».

Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος.

«Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

«Κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, χωρίς μνημόνια»

«Κε Λαφαζάνη μάς έχετε λίγο μπερδέψει με αυτά που λέγατε και αυτά που λέτε. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις»; ήταν η ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τη δημόσια διοίκηση.

«Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων», απάντησε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια».

«Αν θέλουμε υγεία, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά»

«Στον τομέα της υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα νοσοκομεία καταρρέουν» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα προβλήματα της υγείας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν θέλουμε υγεία» συνέχισε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να διαμορφώσουμε συνθήκες ενός νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει τις δαπάνες. Για να βγούμε από τα μνημόνια και την ευρωζώνη η οποία είναι μνημόνια και κατάρρευση της δημοκρατίας. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της κ. Κοσιώνη, για το αν είχε εξετάσει το ρίσκο για την υγεία και την παιδεία, όταν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε, «ότι η καταστροφή της χώρας είναι το ίδιο το μνημόνιο και αυτό θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο. Γι' αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη».

«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για το μεταναστευτικό»

«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το μεταναστευτικό.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για υποστήριξη των «ιμπεριαλιστικών πολέμων» από «υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε ακολούθως τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εάν συμφωνεί να δοθούν στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής, αλλά και αν επισκεπτόμενος πρόσφατα τα νησιά είδε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες όπως υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν είδα εγώ κάτι σαν αυτό που είδε η κ. Χριστοδουλοπούλου», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Εκείνο που είδα ήταν μια τραγωδία. Είδα την κτηνωδία που ζούνε. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, που δυστυχώς υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. Εμείς έχουμε διώξει την πρεσβεία της Συρίας. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς του Άσαντ; Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλα ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

«Το έργο του αγωγού πρέπει να προχωρήσει»

«Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη, σχετική με την εξωτερική πολιτική.

Χαρακτήρισε μάλιστα τεράστιο έργο την υπογραφή της συμφωνίας για το ρώσικο αγωγό. «Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία που απαιτεί ορισμένα βήματα. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα ή το έργο θα παραπεμφθεί στις καλένδες;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε, ότι «πρέπει το έργο να προχωρήσει με κάποια κοινοπραξία, ώστε να υπάρχει και άμεση χρηματοδοτική στήριξη».

«Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν»

«Οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν», υποστήριξε στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, επαναλαμβάνοντας ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

«Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς λιτότητα»

«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εγγυητής της ενιαίας Ευρωζώνης, η οποία βλάπτει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα», ανέφερε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε.

«Εμείς λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, χωρίς την λιτότητα των Μνημονίων και την λεηλασία της χώρας».

«Η δική μας επιλογή είναι το όχι του δημοψηφίσματος που ειπώθηκε κυρίως από τη νεολαία»

«Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα, σημαίνει φορολεηλασία, καταστροφή, ιδιαίτερα με το τρίτο μνημόνιο του αγροτικού κόσμου, και των συνταξιούχων» ανέφερε στο κλείσιμο του αποψινού ντιμπέιτ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτο και κύριο το ξεπούλημα των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας που δεν έχει γίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Μνημόνιο σημαίνει εθνική υποτέλεια, η χούντα της τρόικας να καθορίζει ακόμα και πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία. Η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο ″όχι″ του δημοψηφίσματος που ελέχθη και με την ψήφο, αλλά και αγώνες, κυρίως από τη νεολαία. Αυτό είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το νεανικό, το ελπιδοφόρο, που μπορεί να δώσει την προοπτική στη χώρα μας. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα. Αυτά που λέγονται για "μονόδρομους", ισχύουν σε ολοκληρωτισμούς. Αυτοί που ακυρώνουν τη δημοκρατία, έρχονται τώρα να μας πουν, ότι ο μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο.

Υπάρχει εναλλακτική λύση ρεαλιστική και η μόνη που την αναδεικνύει με συνέπεια είναι η Λαϊκή Ενότητα».

Σχετικές ειδήσεις