ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Λεβέντης στο Newsbomb: Οι «κόκκινες γραμμές» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Εκλογές 2015 - Λεβέντης στο Newsbomb: Οι «κόκκινες γραμμές» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Την αποδοχή εννέα σημείων θέτει ως προϋπόθεση προκειμένου να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές, ο Βασίλης Λεβέντης το κόμμα του οποίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται κοντά στο να περάσει το «κατώφλι» του 3% και να μπει στη Βουλή.

Της Παρασκευής Βονάτσου

Σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της «Ένωσης Κεντρώων», ο οποίος αποτελεί ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, εξηγεί τη δήλωσή του «είμαι συστημικός», η οποία πήρε μεγάλη έκταση στα social media, δηλώνει ότι είναι κατά του μνημονίου και αποκαλύπτει πώς θα κινηθεί σε κρίσιμες ψηφοφορίες εάν εκλεγεί στη Βουλή.

vasilis leventis1

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ:Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχετε τοποθετήσει σε ψηφοδέλτια της Ένωσης Κεντρώων στενούς σας συγγενείς. Πώς συμβαδίζει όμως αυτή η επιλογή, με τη σταθερή σας θέση να καταγγέλλετε την οικογενειοκρατία;

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, είναι όλοι σε μη εκλόγιμες θέσεις. Φανταστείτε ότι για να εκλεγεί μια συγγενής μου που έχω τοποθετήσει στα Γρεβενά χρειάζεται να πάρει το κόμμα ποσοστό 35%, δεδομένου ότι είναι μονοεδρική. Αφήστε που εμείς λέμε μετά από ένα εξάμηνο να παραιτούνται οι βουλευτές.

Ερ:Θα σας ρωτούσα γι αυτό, για την παραίτηση των βουλευτών, όπως και για τη βουλευτική αποζημίωση που έχετε τοποθετηθεί.

Εμείς έχουμε πει ότι οι μισθοί όλων των βουλευτών και γενικά των αιρετών πρέπει να περικοπούν υπέρ του κράτους.

Ερ:Όταν λέτε υπέρ του κράτους εννοείτε να δοθούν σε συγκεκριμένους σκοπούς;

Όχι εννοούμε να κοπούν κατά 50% οι μισθοί όλων των αιρετών: περιφερειαρχών, μητροπολιτών, δημάρχων, πρωθυπουργού.

Ερ:Μήπως αυτό αφορά στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία;

Είναι συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα από τα εννιά σημεία τα οποία προτάσσουμε ως όρους για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση. Δεν θα ζητήσουμε εμείς ούτε υπουργεία, ούτε οφίτσια, απλά έχουμε εννέα όρους για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, ζητάμε να απολυθούν 1500 υπάλληλοι της Βουλής που είναι συγγενείς βουλευτών και είναι αργόμισθοι και να επιστρέψουν 12.000 αποσπασμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι στις θέσεις που ανήκουν. Επίσης, να απαγορευθούν οι τριπλοσυνταξιούχοι και οι διπλοσυνταξιούχοι και να μην υπάρχουν συντάξεις άνω των 1500 ευρώ.

Ερ:Όσον αφορά στην τελευταία πρόταση, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι υπάρχουν ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει μεγάλες εισφορές.

Ναι, αλλά το κράτος πτώχευσε! Άλλα σημεία τα οποία θέτουμε ως όρους είναι να απαγορευθούν οι συντάξεις για τους πλουσίους: Δηλαδή όποιος έχει εισόδημα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων και από μερίσματα εταιριών και έχει 3000 ευρώ μηνιαίως εισόδημα, να του κόβεται εντελώς η σύνταξη. Το μέτρο αυτό θα ίσχυε για περίπου 80.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Επίσης ζητάμε να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση για κόμματα και ΜΚΟ και να γίνεται με ιδιώτες χορηγούς όπως στην Αμερική, αλλά με διαφάνεια.

Ερ:Στο μετεκλογικό σκηνικό και εφόσον μπείτε στη Βουλή ποια στάση θα κρατήσετε εάν δεν σας ζητηθεί να συμμετέχετε σε κυβέρνηση είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κάθε τι που συμφωνούμε θα ψηφίζουμε και σε καθετί κατακριτέο θα καταψηφίζουμε. Δεν μπορούμε να πούμε ούτε «ναι» σε όλα, ούτε «όχι» σε όλα. Θα βλέπουμε κάθε νομοσχέδιο και θα αποφασίζουμε. Διευκρινίζω και πάλι ότι αν χρειάζονται απαραιτήτως οι βουλευτές μας δεν θα ζητήσουμε οφίτσια, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης με κριτήριο να αποδεχθούν τα σημεία που σας περιέγραψα. Αν δεν είναι καθοριστικός ο αριθμός των βουλευτών μας για μια ψηφοφορία, θα ψηφίζουμε ό,τι συμφωνούμε και θα καταψηφίζουμε αν διαφωνούμε.

Ερ:Που αποδίδετε τη μεγάλη άνοδο των ποσοστών της Ένωσης Κεντρώων, όπως αποτυπώνεται δημοσκοπικά τουλάχιστον;

Είμαστε κόμμα που πιστεύει στο ευρώ και στην Ευρώπη και θέλουμε να καθαρίσουμε την Ελλάδα από παθογένειες, κουσούρια και κόμπλεξ. Αυτό αποδέχεται ο κόσμος, ενώ οι δραχμιστές θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο γκρεμό. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διατηρηθούν οι παθογένειες γιατί είναι τα δικά τους παιδιά που έχουν βολευτεί.

leventis hospital

(Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο επίσκεψης του κυρίου Λεβέντη στο Ιπποκράτειο. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συνομιλεί με συνοδούς ασθενών)

Ερ:Έχετε δηλώσει «συστημικός». Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι αποδέχομαι το κοινοβουλευτικό πολίτευμα αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα, με τις ασυλίες και τα προνόμιά τους. Σύστημα εγώ εννοώ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα.

Ερ:Δεν σχετίζεται δηλαδή αυτό με μια πολιτική στάση, δηλαδή υπέρ του μνημονίου;

Είμαστε κατά του μνημονίου και πιστεύουμε ότι αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε, η Ελλάδα θα σηκωθεί όρθια. Επιπροσθέτως ζητάμε να επιστέψουν τα 130 δισ. των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, όχι μόνο να πληρώσουν ένα φόρο, να γυρίσουν κιόλας. Επιπλέον προτείνουμε και οι ξένοι να δεχθούν να πάνε πιο πίσω τα ομόλογα των προσεχών πέντε ετών, ώστε να μας επιτρέψουν τα λεφτά αυτά να τα κάνουμε ανάπτυξη.

Ερ:Δεν σας είχα ξανακούσει να λέτε ότι είστε κατά του μνημονίου. Μάλιστα, η φράση σας «είμαι συστημικός» ερμηνεύτηκε μάλλον σε σχέση με το μνημόνιο.

Εννοώ ότι είμαι υπέρ του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, γιατί όταν λέει η Χρυσή Αυγή «είμαι αντισυστημική», εννοεί ότι θέλει να φέρει Χούντα! Εγώ θέλω να διορθώσω το κοινοβουλευτικό σύστημα εκεί που πάσχει.

Σχετικές ειδήσεις