ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμένοι στη... μετάφραση οι υπουργοί του Τσίπρα

Χαμένοι στη... μετάφραση οι υπουργοί του Τσίπρα

Χρειάστηκαν μόλις μερικά εικοσιτετράωρα διφορούμενων δηλώσεων και τοποθετήσεων από κυβερνητικά στελέχη, για να προκληθεί πλήρης σύγχυση στους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και την Παιδεία.

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ – ΟΙ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ»

Από τη μια πλευρά, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, αφού προκάλεσε αρχικά σάλο, ιδίως στο κομμάτι που αφορά την καταβολή συντάξεων με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, αναδιπλώθηκε στα απολύτως απαραίτητα, ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες, Τρίτη (20/10/2015) μετά την κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ – ΚΥΣΚΟΙΠ) στο Μαξίμου.

Ήδη μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριπτε με δηλώσεις του στο STAR και ο ίδιος την πρόταση αυτή της Επιτροπής, αρνούμενος, ωστόσο, να φανερώσει με ποσοτικά δεδομένα σημαντικές πτυχές του νέου Ασφαλιστικού, παραπέμποντας στις κυβερνητικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Όμως, η τακτική αυτή δημιουργεί σύγχυση: Τι θα γίνει με όσους λαμβάνουν ήδη σύνταξη; Θα υποστούν «κούρεμα» στα χρήματα που λαμβάνουν, κι αν ναι πόσο;

Και πάλι, ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι σαφής ως προς αυτό. Με δηλώσεις του σήμερα, Τετάρτη (21/10/2015) στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 δεσμεύτηκε ότι «δεν πάμε να κάνουμε μια ακόμη μείωση στις συντάξεις, θέλουμε μια μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο. Οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν». Αλλά πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που το ύψος των συντάξεων θα καθορίζεται από το ποσοστό αναπλήρωσης;

Ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε για ακόμη μία φορά να δώσει παραδείγματα. Αρκέστηκε απλά να πει ότι η πρότασή του θα είναι το ύψος αυτής της σύνταξης να ανέρχεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε 390 ευρώ.

«Δεν θέλω να μιλήσουμε με ποσά, εγώ θα σας μιλήσω με κανόνες». Παράλληλα, επέμεινε ότι όλα όσα περιγράφει για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αποτελούν «προσωπικές απόψεις» και όχι την επίσημη κυβερνητική θέση.

Ωραία είναι όλα αυτά, αλλά πώς θα καταλάβει ο πολίτης το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει, όταν δεν έχει μια ξεκάθαρη εικόνα;

«Βαβέλ» δηλώσεων και για τον ΦΠΑ στην Παιδεία

Αυτή η ιδιότυπη «Βαβέλ», με τις συγκεχυμένες και παραλλαγμένες δηλώσεις, εντοπίζεται και στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κι ενώ ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης δήλωνε αρχικά το πρωί της Τρίτης ότι δεν υπήρχαν ισοδύναμα, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ 23%, λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ανακοίνωνε την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε, μάλιστα, ανακοίνωση, στην οποία φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αρχική σύλληψη του μέτρου δεν είχε ούτε εισπρακτικά ούτε δημοσιονομικά κίνητρα - εξ ου άλλωστε και η μεταβολή της αρχικής απόφασης - παρά πρωτίστως ιδεολογικές αφορμές.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις βασίζονταν σε είσπραξη φόρων της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016, ενώ μελέτες που διενεργήθηκαν μεταξύ των οποίων και εκείνη της ΓΣΕΕ έκαναν λόγο για έσοδα που δύσκολα θα υπερέβαιναν τα 35 εκατ. ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο της αναζήτησης και επιβολής άλλων φορολογικών μέτρων.

Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Παιδείας με νέες τηλεοπτικές δηλώσεις του χαρακτήρισε «κυνήγι χιμαιρών» την αναζήτηση ισοδυνάμων και είπε ότι «σκοπός είναι να εκλογικεύουμε ένα μέτρο το οποίο μας απομακρύνει από τη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Κι ενώ χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί «άδειαζε» την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι «το μέτρο του 23% στην παιδεία ήταν καθαρά ελληνική πρόταση», ο Ν. Φίλης απάντησε σήμερα το πρωί: «Όχι δεν είναι έτσι, είναι πιο σύνθετη η απόφαση του θέματος. Και αν πάμε στον Αύγουστο που λαμβάνονταν μέχρι το βράδυ αποφάσεις κάτω από την δαμόκλειο σπαθί της χρεωκοπίας θα φανταστούμε τι έχει συμβεί».

Ο ίδιος νωρίτερα στον ΣΚΑΪ μιλούσε για «τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην Παιδεία» και υπογράμμιζε ότι «υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» έλεγε: «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση».

Τελικά είναι ή δεν είναι αυτές οι τελικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση;

Ιδιαίτερη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε και ο περίεργος «ταξικός διαχωρισμός» που έκανε ο κ. Φίλης ανάμεσα στον γονέα που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και σε αυτόν που το πηγαίνει στο δημόσιο. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής. Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως», είπε στον ΣΚΑΪ.

Κάτι δεν πάει καλά στην κυβέρνηση και σίγουρα την εικόνα που παρουσιάζουν τα στελέχη της θα τη ζήλευε ως concept για βιβλίο ακόμη και η Σοφία Κόπολα...

Σχετικές ειδήσεις