ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πασκάλ Μπρυκνέρ: Η μεγαλύτερη πληγή για την Ελλάδα είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Πασκάλ Μπρυκνέρ: Η μεγαλύτερη πληγή για την Ελλάδα είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Μιλά για την Ελλάδα με αγάπη και πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πληγή της είναι η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, αλλά και η σαφής έλλειψη ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου που θα επαναφέρει την χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ο λόγος για τον Πασκάλ Μπρυκνέρ, τον Γάλλο διανοητή και έναν από τους κορυφαίους θεωρητικούς και φιλοσόφους του 21ου αιώνα, ο οποίος βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, για μια ανοικτή συζήτηση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ BRAIN DRAIN ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Με λόγο μεστό και με πνεύμα σπινθηροβόλο, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για την Ελλάδα στην εποχή του «Μνημονίου 3» αλλά και τα γεγονότα μόλις πέντε ημέρες μετά τα πολλαπλά αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος: Κύριε Μπρυκνέρ, έρχεστε στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, με τη χώρα να τελεί υπό το βάρος μιας επαχθούς συμφωνίας, ενός τρίτου Μνημονίου. Πώς εκτιμάτε την σημερινή κατάσταση στην χώρα μας;

Πασκάλ Μπρυκνέρ: Νομίζω πως σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσατε να απαντήσετε καλύτερα εσείς ως Έλληνας, ωστόσο για μένα που είμαι Γάλλος, πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενιά νέων ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι να ζουν υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, την τακτοποίηση των δημοσιονομικών, το τέλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και σίγουρα την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, ώστε η χώρα να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας και ανάπτυξης.

Και τούτο μπορεί να γίνει με τη στήριξη των επιχειρηματιών και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, μέσω επενδυτικών δανείων. Είναι σημαντικό οι τράπεζες να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, προωθώντας την απαραίτητη ρευστότητα για να επανέλθει η βιομηχανική παραγωγή και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Πιστεύω βαθιά στο γεγονός είναι μια χώρα που συμβάλλει σημαντικά στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και δυστυχώς οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες φεύγουν στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και αυτό είναι το χειρότερο: η έξοδος σημαντικών οικονομικών κεφαλαίων και σπουδαίων μυαλών.

Χ.Π.: Μιλάτε για το φαινόμενο του «brain drain»...

Π.Μ.: Ασφαλώς. Και το αντιμετωπίζουμε κι εμείς στη Γαλλία. Οι πιο έξυπνοι Γάλλοι, τα πιο σπουδαία μυαλά φεύγουν για τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη... Αλλά, εγκαταλείπουν τη Γαλλία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικά για εσάς τους Έλληνες να κινητοποιήσετε εκ νέου αυτή την ενέργεια και την καινοτομία των νέων ανθρώπων.

Η έξοδος από την κρίση, δεν είναι εύκολη, δεν θα πρέπει κανείς τρέφει αυταπάτες ως προς αυτό, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Η παρούσα κατάσταση μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα. Δείτε χαρακτηριστικά: τον Ιούνιο οι Γερμανοί ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, αντιστάθηκε απέναντι σε μια τέτοια προοπτική και αμέσως μετά η χώρα σας βρέθηκε αντιμέτωπη με τις μαζικές ροές των προσφύγων.

Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευθεί για ορισμένες συνθήκες πιο εύκολες ως προς το οικονομικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την εισδοχή Σύρων προσφύγων στη χώρα. Αυτό είναι προφανές: μιλάμε για μια τακτική δούναι και λαβείν.

Για μένα θα πρέπει να υπάρξει διαγραφή και ακύρωση μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους. Το έχω επισημάνει εδώ και τρία χρόνια κι άλλωστε δεν είναι μόνον η Ελλάδα που αντιμετωπίζει κρίση χρέους. Είναι και η Γαλλία και οι ΗΠΑ που έχουν τεράστια χρέη. Επομένως, είναι ένα διπλωματικό παιχνίδι που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όμως το σημαντικότερο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να συμβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως, οι πλούσιοι, ακόμη και η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, κι όχι μόνον οι οικονομικά αδύναμοι, ώστε να επανέλθει η οικονομία. Απαιτείται μια ευρύτατη κινητοποίηση ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού και σίγουρα να αλλάξουν καθεστηκυίες νοοτροπίες πολλών ετών.

Χ.Π.: Η Γαλλία υπέστη πριν από λίγες μέρες ένα σοβαρό πλήγμα, με τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τους εκατοντάδες νεκρούς στο Παρίσι. Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για τη Γαλλία;

Π. Μ.: Για εμάς δεν υπάρχει επόμενη ημέρα. Είναι η ίδια ακριβώς ημέρα, η οποία συνεχίζεται αέναα, στο διηνεκές. Μόλις σήμερα είχαμε την εισβολή στο Σαιντ-Ντενίς, υπήρξαν πάλι τραυματίες, ενδεχομένως να πιάσαμε τους «εγκεφάλους» αυτής της επιχείρησης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται πλέον σε πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος που θα κρατήσει πολλά χρόνια. Ο πρώτος στόχος για εμάς και την στρατιωτική συμμαχία μας, στην οποία υπάρχουν Ρώσοι, Κούρδοι, Αμερικανοί, Βρετανοί και σε λίγο και οι Σαουδάραβες, είναι να εξαλείψουμε τους τζιχαντιστές του ISIS.

Το ξέραμε στη Γαλλία όλο αυτό από τον Ιανουάριο, εγώ το ήξερα εδώ και πολύ καιρό. Πλέον βρισκόμαστε βαθιά στο μέσο μιας σύγκρουσης, που είναι ένας ασύμμετρος πόλεμος και τούτο γιατί το πλεονέκτημα του τρομοκράτη είναι πως δρα και κινείται εν κρυπτώ. Τρομοκράτης μπορεί να είναι πλέον ο γείτονάς σας, ο ζητιάνος στο δρόμο που ζητά χρήματα και είναι μεταμφιεσμένος, μπορεί να είναι ένας φοιτητής... Είναι ο κύριος «Όλος ο Κόσμος». Δεν είναι ένας στρατιώτης ενδεδυμένος μια στολή κι ένα όπλο.

Χ.Π.: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Μπρυκνέρ.

Π.Μ.: Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι στο Newsbomb.gr και σε εσάς τα καλύτερα.

Σχετικές ειδήσεις