ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μπορεί να φέρει εφιάλτες

Βούτσης: Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μπορεί να φέρει εφιάλτες

Τι ακριβώς σημαίνει η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP), εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε: « Η ΤΤΙΡ αποτελεί οργανικό στοιχείο ενός πολιτικού σχεδίου για την παγκόσμια διακυβέρνηση, από επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους, απέναντι σε πολίτες, καταναλωτές, παραγωγούς και εργαζόμενους». Πρόσθεσε ότι τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα αποσκοπούν στην υποκατάσταση της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και την μετατροπή της εκτελεστικής εξουσίας σε κατάσταση υπαλληλίας, υπό καθεστώς μόνιμης διαπλοκής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι με αφορμή την ΤΤΙΡ, «αναδεικνύεται πολύ σοβαρά το ζήτημα της ΕΕ», καθώς «πρόκειται για την άρνηση της ΕΕ ως διακριτής οντότητας σε έναν πολυπολικό κόσμο».

Χαρακτήρισε δε, την ΤΤΙΡ ως «θεσμοθετημένη άρνηση αυτής της προοπτικής της ΕΕ» προσθέτοντας ότι αν η ΕΕ εισέλθει σε αυτήν την κατάσταση, τότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει προοπτική.

Είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστούσε «ήττα της πολιτικής και της δημοκρατίας", ενώ "αν τα ευρωπαϊκά όργανα τεθούν αυτοβούλως στις διαδικασίες αυτής της συμφωνίας, τότε, δύσκολα θα μπορούν να λειτουργούν».

Ο κ. Βούτσης τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων, προσθέτοντας ότι «ο συσχετισμός αυτός χρειάζεται να διαμορφωθεί, ώστε να αξιοποιείς τις αντιθέσεις, κερδίζοντας χρόνο, χώρο και διαμορφώνοντας συμμαχίες».

Ταυτόχρονα, και πέραν τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το όλο ζήτημα της ΤΤΙΡ, πρέπει «να πολιτικοποιηθεί, να απασχολήσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, να τεθεί ως γνωμοδότηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και να δημιουργηθεί μόνιμη υποεπιτροπή με αντικείμενο το ζήτημα αυτό, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής».

«Το θέμα πρέπει να τεθεί στην πολιτική ατζέντα των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, ανατροφοδοτούμενο ταυτόχρονα με κινηματικές δράσεις. Τότε μόνο μπορεί να μπει τέρμα σε αυτήν την κατάσταση που μόνο εφιάλτες μπορεί να φέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε διάφορες πλευρές της ΤΤΙΡ, αναφέρθηκε από την πλευρά της η κ. Δώρα Κοτσακά, Διδάκτωρ Πολ. Κοινωνιολογίας, Ερευνήτρια στο «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» επισημαίνοντας καταρχήν ότι η ΤΤΙΡ δεν είναι μια συμφωνία, καθώς συνοδεύεται και από άλλες, ενώ όλες μαζί αφορούν 80 χώρες, 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η κ. Κοτσακά επισήμανε ιδιαίτερα την αδιαφάνεια που περιβάλλει το όλο καθεστώς των διαπραγματεύσεων, με τις πρώτες αποκαλύψεις γύρω από την συμφωνία να προέρχονται από τα Wikileaks, και κατόπιν του θορύβου που ξέσπασε, να επιτρέπεται οι διάφοροι υπουργοί να έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα, και όχι στο σύνολό τους, στις κατά τόπους πρεσβείες των ΗΠΑ.

Στο έλλειμμα πληροφόρησης και διαφάνειας γύρω από την ΤΤΙΡ αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Φωτεινάκης από την κίνηση «Φίλοι της φύσης» και Συντονιστής «Stop TTIP Greece», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «ιδιαίτερα χαμηλό κίνημα στην Ελλάδα κατά της ΤΤΙΡ».

Τέλος, σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησε ο συντονιστής της εκδήλωσης Χάρης Γολέμης - Διευθυντής στο «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις