ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζον Κέρι: Θα κάνουμε ότι μπορούμε να για να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης

Τζον Κέρι: Θα κάνουμε ότι μπορούμε να για να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης

Τη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρας εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα. Εκτιμώ ότι οι προσπάθειες στον οικονομικό τομέα δεν είναι καθόλου εύκολες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για αν δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης», υποστήριξε ο Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Κέρι για την επίσκεψή του, τόνισε από την πλευρά του πως: «Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας... υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως: «Βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Τζόν Κέρι υποστήριξε εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και επανήλθε στο «καυτό» θέμα της ελληνικής οικονομίας: «Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες βρέθηκε το Κυπριακό, φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενεργειακό. Στην κορυφή της «ατζέντας» βρίσκεται και το θέμα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Άλλωστε, οι αμερικανές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Τζον Κέρι μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς.

Σε ότι αφορά στην ατζέντα συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών, σε κορυφαία θέση βρίσκονται οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, η κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού από την Τουρκία, το Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές σχέσεις και προσφυγικές ροές.

Να επισημάνουμε πως η αμερικανική πλευρά επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τους αγωγούς TAP και IGB, οπότε «μετρά» με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις από την Συρία.

Μετά το πέρας των συνομιλιών αναμένονται δηλώσεις των δύο υπουργών.

Σχετικές ειδήσεις