ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα με τους αγρότες

Το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα με τους αγρότες

Ξεπεράστηκαν τελικώς, το πρωί της Δευτέρας (22/02/2016) οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους. Νωρίτερα, είχε προκληθεί σοβαρή εμπλοκή,καθώς υπήρχαν καταγγελίες από πλευράς του αγροτικού κόσμου ότι προωθείται η συμμετοχή στο κρίσιμο τετ-α-τετ στο Μαξίμου ατόμων και φορέων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα μπλόκα.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ - ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ήδη, από το βράδυ της Κυριακής, σε ένδειξη «καλής θέλησης» οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσβλέπει, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σε μια ανοικτή συζήτηση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.

Την ελπίδα ότι στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Οι προτάσεις που αναμένεται να κομίσει το Μαξίμου ατους αγρότες

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος.

Όσον αφορά το αγροτικό μητρώο, θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες. Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς

Στο φορολογικό γρηγορότερη επιστροφή Φόρων και συμψηφισμό ΦΠΑ, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί επίσης για ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα. Επίσης αναμένεται να προταθεί η αυτονόμηση του ΟΓΑ.

Στο ραντεβού θα πάνε η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αγρότες των Τεμπών, των Μικροθηβών, αλλά όχι της Νίκαιας, της Κρήτης και του Προμαχώνα.

Η τριμελής επιτροπή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, για να αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αθήνα από χθες το απόγευμα και τα τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής, έγινε γνωστό ότι προτίθενται να μη συμμετάσχουν στον διάλογο και να αποχωρήσουν εφόσον θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δεν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

«Ναι» στο διάλογο υπό προϋποθέσεις επαναλαμβάνουν τα Τέμπη, «αλλιώς δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως τόνισε ο επικεφαλής συντονιστικής, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Με σκέψεις ακόμα και να μην προσέλθουν στο τραπέζι δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, σύμφωνα δηλώσεις του ίδιου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το μπλόκο της Νίκαιας

Το απόγευμα στον κόμβο της Νίκαιας οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να ζητήσουν ξεχωριστό ραντεβού με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού.

Ποιοι θα πάνε Μαξίμου

Δεκαεπταμελής θα είναι η οµάδα των αγροτών που θα περάσει στις 12:00 την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των 37 µπλόκων από όλη τη χώρα στην ομάδα θα μετέχουν 5 αγρότες από τη Θεσσαλία, 5 από τη Μακεδονία, ένας από την Κρήτη, 2 από την Πελοπόννησο, 3 από το Πανελλαδικό και ένας από την Πρωτοβουλία.

Αν δεν βρεθούν σημεία σύγκλισης στη συνάντηση στο Μαξίμου οι αγρότες διαμηνύουν ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα κάνουν τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις και θα καθορίσουν τη στάση τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση δεν θα πάνε οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οι αγρότες της Κρήτης που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία οι οποίοι έχουν συνταχθεί με τους συναδέλφους τους του μπλόκου της Νίκαιας.

Συνάντηση και με τον Μητσοτάκη

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα στις 17:00, ενώ στις 18.30 έχουν ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά. Την Τρίτη θα συναντηθούν με τους ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

Σχετικές ειδήσεις