ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομπάμα: Ζήτω η Ελλάς - Ευγνωμοσύνη γι' αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα…

Ομπάμα: Ζήτω η Ελλάς - Ευγνωμοσύνη γι' αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα…

Ειδήσεις για επίσκεψη Ομπάμα:Αποθέωσε τη χώρα μας στην ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ – Χρησιμοποίησε στίχους από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, μίλησε… ξανά ελληνικά, αναφέροντας τις λέξεις «γεια σας, καλησπέρα, φουστανέλα, δημοκρατία και... Αντετοκούνμπο» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες».

«Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Με μια ομιλία διανθισμένη με αρκετές ελληνικές λέξεις, ο Μπαράκ Ομπάμα αποθεώθηκε με το που ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενους στους παριστάμενους είπε «γειά σας» και «καλησπέρα», ευχαριστώντας την κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα και το λαό της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή.

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», συνέχισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά και στον Περικλή: «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

Επανέλαβε ότι ήθελε πολύ το τελευταίο του ταξίδι να είναι στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στη λέξη «φουστανέλα» και τους ετήσιους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Η επόμενη ελληνική αναφορά του κ. Ομπάμα ήταν ο... Γιάννης Αντετοκούνμπο, για τον οποίο είπε ότι βελτιώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αποφασιστικότητας.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για την Δημοκρατία: «Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή δια της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

«Κάποιες χώρες, ενώ διεξάγουν εκλογές, δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στη συνέχεια για το Προσφυγικό: «Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», συνέχισε.

Τι είπε για τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση», είπε χαρακτηριστικά για τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη»

«Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί», είπε και συνέχισε: «Η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

«Εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας», πρόσθεσε.

Χρειάζονται μέτρα για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους

«Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα», ήταν τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

«Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις... Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα», είπε συγκεκριμένα.

«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.... Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό», σημείωσε.

«Γνώριζα τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις, Μέρος της επίσκεψής μου αποσκοπούσε να δείξει τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας εμφανίζει πλεόνασμα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως το χρέος είναι «κλειδί» ανάκαμψης. «Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό, γιατί οι νέοι άνθρωποι όλης της Ελλάδος πρέπει να δουν ελπίδα».

«Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες, διότι το σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας είναι αυτό. Εσείς οι Έλληνες πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων σε όλη σας την ιστορία. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας!», πρόσθεσε.

Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει

Δείτε τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μέγαλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία προς όφελος των καταναλωτών... Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις ΗΠΑ που φοβούνται για το μέλλον τους... Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς», είπε στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος μίλησε για την ανισότητα.

«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους», είπε και συνέχισε λέγοντας: «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit».

«Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες».

«Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών... Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη».

«Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό... Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους».

«Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους»

«Φιλότιμο, το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει κουράγιο»

«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον... Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοοδος κατακτάται. ... Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη».

«Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. .. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη».

«Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό».

Ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Σχετικές ειδήσεις