ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας εναντίον Τόμσεν: Λεονταρισμοί για τους μέσα και έντιμος συμβιβασμός για τους έξω

Τσίπρας εναντίον Τόμσεν: Λεονταρισμοί για τους μέσα και έντιμος συμβιβασμός για τους έξω

Διαπραγμάτευση | 2η αξιολόγηση: Η «ξαφνική» κόντρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ λίγο πριν την πολιτική διαπραγμάτευση και λίγο πριν το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης κινείται στα όρια των πολιτικών τακτικισμών που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας κάθε φορά που χρειάζεται να υπογραφούν σκληρά μέτρα - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τον άγριο καυγά Τσίπρα - Τόμσεν και για τις επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να δει με θετικό μάτι τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς ψευτοεπιθετική ρητορεία στις προηγούμενες κόντρες του με τους θεσμούς και το Βερολίνο.

Το «έργο» έχει ξαναπαιχθεί ουκ ολίγες φορές και τα αποτελέσματά του τα ζούμε σε καθημερινή βάση.

Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός εμφανίζεται εξοργισμένος από το άρθρο – παρέμβαση των στελεχών του ΔΝΤ (Τόμσεν και Ομπστφελντ).

Διαβάστε εδώ όλα όσα είπε ο κ. Τσίπρας από τη Νίσυρο

Μάλιστα, από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε χθες 13/12/2016, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Πόλ Τόμσεν, εμμέσως πλην σαφώς... ανόητο τεχνοκράτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε όσους «επέβαλλαν» αυτή την πολιτική εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, ότι «δεν ξέρουν τι σημαίνει νησί».

«Θέλω να απαντήσω σε όλους αυτούς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής».

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας όλα τα νησιά της περιφέρειας του βορείου Αιγαίου καθώς και τα Δωδεκάνησα, θα απαλλαγούν από αυτό το μέτρο καθώς σηκώνουν το «βάρος της προσφυγικής κρίσης που είναι το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης».

Από την άλλη όμως τόνισε ότι θα τηρήσει τα μέτρα μέχρι κεραίας κάτι που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την υποτιθέμενη κόντρα του με τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευση της Αθήνας για τήρηση όλων των συμφωνηθέντων μέτρων, τονίζοντας ωστόσο πως για οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων και των εσόδων «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Διαβάστε εδώ όλα όσα είπε ο κ. Τσίπρας από τη Νίσυρο

Αν ο κ. Τσίπρας μπλοφάρει με τους δανειστές, θα φανεί πολύ σύντομα, από το περιεχόμενο των αποσκευών του μετά τις επαφές που θα έχει με Μέρκελ και Ολάντ.

Όπως έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr η πολυδιαφημιζόμενη πολιτική διαπραγμάτευση θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Δείτε εδώ τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη όπου «θα εργαστεί», ενώ αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσει για Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκεί θα συναντήσει μεταξύ άλλων την τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Θα τους ζητήσει στήριξη στα εργασιακά, και κυρίως στο πλέον προσπελάσιμο θέμα , αυτό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς εναρμονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ξεχωριστή σημασία, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους θα έχει η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την οποία θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, στο επίκεντρο θα βρεθούν «οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας».

Αν όντως η κόντρα Τσίπρα με τους θεσμούς είναι υπαρκτή - πράγμα αμφίβολο - το μείζον θέμα είναι αν ο πρωθυπουργός έχει εναλλακτικό plan B ή αν κινείται όπως και τις προηγούμενες φορές στο... άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Από τις δηλώσεις των υπουργών πάντως δύσκολα κάποιος μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, αφού για παράδειγμα ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι η κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της και θα πάει σε... έντιμο συμβιβασμό και από την άλλη μεριά εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ.

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις Τσακαλώτου για το ΔΝΤ

Γίνεται πλέον προφανές πώς όσα περισσότερα υπογράφει η κυβέρνηση τόσο πιο επιθετική γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, μόνο που υπάρχει ορατός κίνδυνος το όλο αφήγημα να καταπέσει σαν χάρτινος πύργος όπως το παραμύθι με «τον Πέτρο και το λύκο...».

Σχετικές ειδήσεις