ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες Εκλογές: Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάει σε εκλογές, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει!

Πρόωρες Εκλογές: Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάει σε εκλογές, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει!

Πρόωρες εκλογές | Ειδήσεις: Ο πρωθυπουργός δημοσίως «ξορκίζει» τις εκλογές που όμως μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα - Τι λέει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε συνομιλητές του; Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και την υπέρμετρη αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα κλείσει η αξιολόγηση.

«Να ετοιμαζόμαστε για εκλογές;», ρώτησε –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας- υψηλόβαθμος παράγων του δημόσιου βίου της χώρας την Παρασκευή (27/01/2017) το βράδυ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Όχι, δεν προτίθεμαι να πάω σε εκλογές», του απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οι πληροφορίες είναι εγκυρότατες και δεν επιδέχονται αμφισβητήση.

Στη συνέχεια της συζήτησής τους ο συνομιλητής του κ. Τσίπρα ζήτησε να πληροφορηθεί, αν υπάρχει στρατηγική σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν οπωσδήποτε στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε, ότι –κατά την εκτίμησή του- οι τελευταίες πιέσεις των δανειστών έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο των απαιτήσεών τους. Άρα, πρόσθεσε, μάλλον στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα κάνουν κάποιες υποχωρήσεις.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η νομική τεκμηρίωση της ελληνικής θέσης, ότι το αίτημα για προληπτική νομοθέτηση μέτρων αντίκειται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, έγινε κατανοητή στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Και συνέχισε εκτιμώντας, ότι αυτή η ελληνική θέση θα γίνει αποδεκτή την επομένη απ’ τους άλλους έξι ηγέτες των μεσογειακών χωρών-μελών της Ε.Ε., στη συνάντηση της Λισαβόνας, κάτι που τελικώς συνέβη το βράδυ της Κυριακής 29/01/2017.

Στη Διακήρυξη της Λισαβόνας διατυπώνεται με σαφήνεια η στήριξη των επτά χωρών στην Ελλάδα στην «έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεσμικών αξιών, προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης»

Πιστεύει δηλαδή ο κ. Τσίπρας ότι οι πιέσεις των δανειστών έχουν πιάσει «ταβάνι».

Παρόλα αυτά, όσοι γνωρίζουν το πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέρουν πως καμία διακήρυξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς και τα όργανα της Ε.Ε., ενώ κανείς δεν διασφαλίζει στην ελληνική κυβέρνηση, ότι όλες αυτές οι χώρες θα κρατήσουν μια σθεναρή στάση στήριξης της Ελλάδας στην –κρίσιμη- συνέχιση της διαπραγμάτευσης...

Πάντως ο –υψηλόβαθμος- συνομιλητής του πρωθυπουργού κράτησε δύο εκτιμήσεις απ’ αυτή την εξαιρετικά σημαντική συζήτηση μαζί του:

Πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα υποχωρήσει προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όχι σε όλες τις –παράλογες- απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, αλλά «ίσως στο μέσον της διαδρομής», όπως λέει.

Δεύτερον, ότι ο πρωθυπουργός και το 2015 διαβεβαίωνε ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές (και μάλιστα τους πολιτικούς αρχηγούς), αλλά τελικά τις έκανε...

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και συγκεκριμένα την ψήφιση των προληπτικών μέτρων από τη Βουλή.

Το ζητούμενο είναι αν θα αναλάβει ο ίδιος την εφαρμογή τους.

Μάλλον απίθανο.

Απλά ο κ. Τσίπρας θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, με νέα μέτρα.

Διότι όπως έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr, ο κ. Τσίπρας δεν έχει διευκρινίσει σε κανέναν συνομιλητή του τι ανταλλάγματα θα πάρει η Ελλάδα, από την ψήφιση προληπτικών μέτρων.

Σημειώστε δε, ότι η αξιοπιστία του πρωθυπουργού και μέσα και έξω είναι μηδενική.

Το σενάριο να ψηφίσει, να μην πάρει ανταλλάγματα και να πάει σε εκλογές δυστυχώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη θεωρία των πιθανοτήτων...

Σχετικές ειδήσεις