ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλήθειες και μύθοι για τα σενάρια επιστροφής του Κώστα Καραμανλή

Αλήθειες και μύθοι για τα σενάρια επιστροφής του Κώστα Καραμανλή

Το ενδεχόμενο της επιστροφής του Κώστα Καραμανλή είναι ένα «πολιτικό φαινόμενο» που γράφεται και ακούγεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα καθ'όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου. Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για το λεπτό νήμα μεταξύ του ρεαλισμού και της πολιτικής επιθυμίας και καταγράφει τις πραγματικές διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φουντώσει - για άλλη μια φορά - μια ακατάσχετη σεναριολογία γύρω από το τι θα κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός και τι εκτιμά για τα όσα τεκταίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Ως ένα σημείο, αυτή η παραφιλολογία γύρω από τον κ. Καραμανλή είναι δικαιολογημένη λόγω βεβαίως της πολιτικής ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης που ωθεί στην ανάγκη ύπαρξης ενός ηγέτη ο οποίος θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και τις επιτροπείες.

Από τα όσα γράφονται και ακούγονται προφανώς κάποια έχουν βάση, αρκετά όμως είναι πολιτικές αναλύσεις και εκτιμήσεις των ίδιων των δημοσιογράφων που μεταφέρουν ειδήσεις και σενάρια με τη μέθοδο του σπασμένου τηλεφώνου.

Το τραγικό βεβαίως είναι ότι ορισμένοι εκ των «ερμηνευτών» του Κώστα Καραμανλή δεν τον έχουν δει ούτε από απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε τι είναι αλήθεια και τι μύθος:

  • Ο Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται για καμία θέση, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Ούτε για πρωθυπουργός, ούτε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας (όπως, μεταξύ άλλων ακούγεται).
  • Επίσης είναι κατά των οικουμενικών κυβερνήσεων, οπότε και αυτό το σενάριο πάει... περίπατο. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπέρ των αυτοδύναμων, ισχυρών, πολιτικών κυβερνήσεων και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι τακτικοί συνομιλητές του.
  • Ο Καραμανλής είναι όντως δυσαρεστημένος από την πολιτική και την επικοινωνιακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων. Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τεράστια λάθη που παρατείνουν το υφεσιακό σπιράλ στο οποίο βυθίζεται η χώρα. Είναι παράλληλα εξόχως προβληματισμένος για το μέλλον της χώρας, αφού θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα αργήσει πολύ να έρθει.
  • Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν βλέπει πρόωρες εκλογές όπως αρκετοί διατείνονται, παρά μόνον αν υπάρξει «ατύχημα» από αστάθμητο παράγοντα. Κατά τα λοιπά θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει και θα δεχθεί τα πάντα προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία. Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας πάρει έστω και τα ελάχιστα ευεργετήματα για την υπόθεση του χρέους, θα μπορέσει να παραμείνει.
  • Είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο Τσίπρας δεν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, καθώς όπως λέει σε συνομιλητές του «δεν έχει κάποιο αφήγημα να δώσει στο λαό για να τον ψηφίσει. Άρα αν πάει μόνος του σε εκλογές θα είναι σα να αυτοκτονεί πολιτικά...».

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα σημερινά δεδομένα, όλη αυτή η παραφιλολογία περί επιστροφής Καραμανλή δεν έχει ρεαλιστική βάση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός παρακολουθεί πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ενημερώνεται για τα πάντα.

Σχετικές ειδήσεις