ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι Τούρκοι υπονομεύουν τον διάλογο – Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Τσίπρας: Οι Τούρκοι υπονομεύουν τον διάλογο – Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Στο ζήτημα της κλιμακούμενης πρόκλησης της Τουρκίας με φόντο το Αιγαίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του σήμερα, Παρασκευή (10/03/2017) στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο», επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

«Είμαστε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα προσδοκά από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελλιπούς εφαρμογής του συστήματος μετεγκατάστασης των προσφύγων (relocation) και επανέλαβε ότι «είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (European Asylum Support Office – EASO).

Διαβάστε εδώ για το νέο «παραλήρημα» των Τούρκων

Δείτε εδώ για τη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις