ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξαλλος ο Κοτζιάς με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ: Λειτουργούσε υπέρ της Τουρκίας

Έξαλλος ο Κοτζιάς με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ: Λειτουργούσε υπέρ της Τουρκίας

Τι απάντησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε λόγο για «ανόητη ελληνική πρόταση για το Κυπριακό»

Ο υπουργός Εξωτερικών έφερε στο φως το «ύποπτο» παιχνίδι στο Κυπριακό – Ευθύνες στην Τουρκία για το «ναυάγιο» στις συνομιλίες – «Φραστικοί λεονταρισμοί από την Άγκυρα»

Ευθύνες στην Τουρκία αλλά και αιχμές κατά του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, επέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, επεσήμανε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να υποβάλει γραπτές προτάσεις, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Γιατί η Άγκυρα επιμένει να έχει τον ρόλο του εγγυητή ένας στρατός πραξικοπηματιών», διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τον ίδιο, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε επίσης αιχμές για τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας ότι «ο μεσολαβητής δεν μεσολαβούσε», ενώ τον κατηγόρησε για μονομερείς θέσεις. «Εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου. Σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. Γκουτέρες έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα του ανθρώπου, μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών «άδειασε» τον μεσολαβητή χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως «λομπίστα», ενώ αποκάλυψε το «ύποπτο» παιχνίδι που έπαιζε. «Ο μεσολαβητής έκανε τον “λομπίστα», έκανε διμερείς σχέσεις, ήρθε στην Αθήνα και έβλεπε πριν από εμάς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, ερχόταν μετά σε εμάς και αργότερα έκανε συσκέψεις σε σπίτια δημοσιογράφων των βορείων προαστίων, που είναι γνωστοί για το μένος που τρέφουν» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποδίδοντας λανθασμένο χειρισμό στον μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ και για το θέμα των εγγυήσεων καθώς, ενώ έπρεπε να προταχθεί στις διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Άιντε το άφησε για τις τελευταίες ημέρες των συζητήσεων.

Επέμεινε ότι το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία, ενώ έκανε λόγο για φραστικούς λεονταρισμούς της Άγκυρας, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις