ΕΘΝΙΚΑ

Στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος: Οι Τούρκοι θέλουν να βάλουν «χέρι» στην ΑΟΖ - Έξαλλος ο Κοτζιάς

Στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος: Οι Τούρκοι θέλουν να βάλουν «χέρι» στην ΑΟΖ - Έξαλλος ο Κοτζιάς

Κυπριακό | Ειδήσεις: Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται για ακόμη μία φορά η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένη πλέον την προκλητικότητα των Τούρκων, οι οποίοι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, εγείρουν, με τρόπο απαράδεκτο, δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας μετά το «ναυάγιο» στην Ελβετία - Απειλές Γιλντιρίμ ότι οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία - Νέο μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Η Λευκωσία, διά του Νίκου Αναστασιάδη, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους ολοένα και πιο προκλητικούς γείτονες ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, τη στιγμή, μάλιστα, που το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του.

«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι δοκιμές της Total θα ξεκινήσουν άμεσα και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική εταιρεία θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Στη Λευκωσία έχει σημάνει συναγερμός καθώς φοβούνται ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σελεύκειας και έτοιμο να... τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια.

Ερντογάν και Γιλντιρίμ απειλούν με αντίποινα

Σε απειλές και εκβιασμούς κατέφυγαν σήμερα 10 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ από το βήμα του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk:

«Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η αρνητική προσέγγιση του ζητήματος από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία καθώς ορισμένες εταιρείες ενέργειας συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους, οι οποίοι φέρονται ανεύθυνα ως προς τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζω ότι οι υγρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Οφείλουν να αποφύγουν τα ριψοκίνδυνα αυτά βήματα ειδάλλως θα προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή. Ειδάλλως, πρέπει να πω, ότι οι συνεργαζόμενες αυτές εταιρείες θα χάσουν τους φίλους τους στην Τουρκία».

ERDOGAN

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» μετά την αποτυχία των πιο πρόσφατων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

Μιλώντας στη διάσκεψη για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού.

«Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Εξοργισμένος ο Κοτζιάς - Τι θέλανε δηλαδή οι Τούρκοι;

Σκληρές απαντήσεις σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον α' αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον οποιο είχε σήμερα, Δευτέρα, συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο, αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;».

KOTZIAS

Εξήγησε ότι τόνισε στον Tούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής».

Απαντώντας σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η Αγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «ομολόγησε ότι μας ‘δούλευε’ πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε επίσης αναλυτικά τα γεγονότα: «Η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό επεδίωκε να διατηρήσει και τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όπως λέει και η ανακοίνωση που εκδώσαμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη τις συζήτησεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, αναχρονιστικό δικαίωμα να επεμβαίνει στην Κύπρο».

«Σας θυμίζω» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι στη διάρκεια των συζητήσεων και της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, κάτω από την συνεχή προσωπική μου πίεση, ο κ. Τσαβούσογλου υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα τα θέλει, προκειμένου οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει να μπορεί να επεμβαίνει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η απαίτησή της είναι ενάντια στα διεθνές δίκαιο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης, αλλά- όπως του υπογράμμισα και μέσα στην ίδια την διάσκεψη- είναι ενάντια στους κανόνες της Δημοκρατίας και ενάντια στους κανόνες της αλήθειας και της πραγματικότητας και ενάντια στους κανόνες του ΟΗΕ» κατέληξε.

«Σουρωτήρι» ξανά το Αιγαίο: Αμετανόητοι οι Τούρκοι

AEROMAXIA

Την ίδια στιγμή, Σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε τη Δευτέρα (10/07/2017) σχηματισμός αποτελούμενος από δύο τουρκικά F-16 αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά F-16, καθώς και δύο CN-235, προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σχετικές ειδήσεις