ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» η… επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα!

Στον «αέρα» η… επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα!

Κι όμως, παρά την πολιτική βούληση προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα, η επίσκεψη αυτή βρίσκεται στον «αέρα».

Ποιους όρους θέτει η ελληνική πλευρά για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη – Απίστευτο παρασκήνιο διαβουλεύσεων

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή, είναι ότι στο «παρασκήνιο» βρίσκονται σε εξέλιξη εργώδεις διαβουλεύσεις, σε διπλωματικό επίπεδο.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι σε συνεχείς επαφές ένα «τρίγωνο» αποτελούμενο απ’ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θεσμικά έχει απευθύνει την επίσημη πρόσκληση προς τον ομόλογό του της Τουρκίας.

Όλοι αυτοί έχουν θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το οποίο μεταφέρει η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την επίσημη τουρκική πλευρά.

Και δεν χρησιμοποιούμε τυχαία τη λέξη «Αθήνα».

Καθώς οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν, πως ένας εκ των όρων που έχει τεθεί είναι το να περιοριστεί η επίσκεψη (εφόσον πραγματοποιηθεί) στην ελληνική πρωτεύουσα.

Να μην πάει δηλαδή στη Θράκη ο Ερντογάν.

Αυτός είναι -επαναλαμβάνουμε- ένας βασικός όρος.

Ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε –για ευνόητους λόγους- να επισκεφτεί τη Θράκη ο Ερντογάν.

Ήρθε όμως η πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Τούρκου αντιπροέδρου Τσαβούσογλου, οι προκλητικές φιέστες που έστησαν εκεί το τουρκικό προξενείο και οι ακόμα προκλητικότερες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας, όταν είναι γνωστό και δεδομένο πως η συνθήκη της Λωζάννης κάνει λόγο καθαρά για θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι λίγες μόνο ώρες μετά από αυτή την σοβαρότατη πρόκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε σε πολύ αυστηρούς τόνους απ’ τη Σιάτιστα, ενώ παρόμοιες τοποθετήσεις έκανε και τις επόμενες μέρες.

Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει θέσει και άλλους όρους, που σχετίζονται με το τι θα πει, εφόσον τελικά έρθει ο Τ. Ερντογάν. Μήπως δηλαδή θελήσει και μέσω των δηλώσεων που θα κάνει κατά τις συναντήσεις του με Παυλόπουλο, Τσίπρα να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της Λωζάννης, όπως συχνά κάνει την τελευταία περίοδο.

Βέβαια αυτό θα απαντηθεί άμεσα, ουδείς απ’ την ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένος «να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω», κατά την χαρακτηριστική έκφραση Έλληνα αρμόδιου αξιωματούχου.

Αλλά σε κάθε περίπτωση αν η επίσκεψη δεν σηματοδοτήσει μια αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα είναι άσκοπο να πραγματοποιηθεί.

Αυτή είναι η θέση της ελληνικής πλευράς.

Άλλωστε την επίσκεψη είναι ο Ερντογάν που την έχει ζητήσει. Δεν είναι επισπεύδουσα η ελληνική πλευρά.

Όλα λοιπόν αυτή τη στιγμή κινούνται σε μια λεπτή κλωστή, Και τίποτα δεν αποκλείεται.

Ούτε το να διαβεβαιώσει ο Ερντογάν, ότι θέλει να πάει στη Θράκη αλλά δεν θα προβεί σε προκλητικές δηλώσεις και δεν θα αμφισβητήσει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τη Λωζάννη. Και όχι μόνο αυτό…

Σχετικές ειδήσεις