ΕΘΝΙΚΑ

«Θρίλερ» πάνω από τα Ίμια, την ώρα που ο Τσαβούσογλου «περιόδευε» στη Θράκη

«Θρίλερ» πάνω από τα Ίμια, την ώρα που ο Τσαβούσογλου «περιόδευε» στη Θράκη

Αίσθηση στην ελληνική πλευρά προκάλεσε ο βαθμός της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσοβλου «περιόδευε» στα χωριά της Θράκης – Υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια πραγματοποίησε τουρκικό ελικόπτερο, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για τουρκική μειονότητα στην Θράκη και αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» - Αιχμηρή η απάντηση του ΥΠΕΞ

Η οργισμένη απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Με ανησυχία παρακολουθούσε η Αθήνα την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία 24ωρα.

Αποκορύφωμα των τουρκικών προκλήσεων ήταν οι πρωινές υπερπτήσεις τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Iμια, την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου περιόδευε στα μειονοτικά χωριά της Θράκης, μιλώντας για τουρκική μειονότητα.

Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Τσαβούσογλου από την Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση ως απάντηση στις τουρκικές απειλές για πιθανή «αύξηση των εντάσεων στο Αιγαίο» έπειτα από τη διμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

«Περιοδεία» στην Θράκη πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος βρέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής στην Κομοτηνή. Το δεξί «χέρι» του Ερντογάν έκανε μάλιστα λόγο για για τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ξάνθης, τον Χακάν Τσαβούσογλου υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Να σημειωθεί πως η Κομοτηνή είναι η γενέτειρα του Τούρκου αντιπροέδρου κάτι που επεσήμανε σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή.

thrakh tourkos 4

Ο ίδιος τόνισε πως κατά το ταξίδι του στη χώρα μας λειτουργεί ως «προπομπός» της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε δηλώδσεις του δεν δίστασε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, η οποία μάλιστα κατά τον ίδιο αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους», ενώ συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Παράλληλα τόνισε ότι, η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

thrakh tourkos 3

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε στη συνέχεια.

thrakh tourkos 2

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).

Προκαλούν οι Τούρκοι: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου - Οι Τούρκοι εντείνουν τις προκλήσεις σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι γίνονται συζητήσεις για επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Anadolu, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «έμαθε για την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο ελληνικό νησί της Ρόδου μέσω πληροφοριών που έλαβε από τουρκικές στρατιωτικές πηγές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Συνθήκη των Παρισίων (1947) απαγορεύει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων στη Ρόδο, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τον όρο ότι θα είναι αποστρατικοποιημένη».

«Ως εκ τούτο, αυτή η στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Ρόδο αποτελεί ανοικτή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει «προειδοποιήσει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε την προσδοκία μας από την Ελλάδα να αποφεύγει τέτοιες εχθρικές κινήσεις που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

mfa turkey

Οργή ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: «Δεν σας αφορά η στρατικοποίηση των νησιών

Να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τη διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5», που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανάκοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα - που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Σχετικές ειδήσεις