ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστερά: Άνοιξαν οι κάλπες - Πώς ψηφίζετε

Εκλογές Κεντροαριστερά: Άνοιξαν οι κάλπες - Πώς ψηφίζετε

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Ξημέρωσε Κυριακή (19/11) και οι εφορευτικές επιτροπές έδωσαν και πάλι το «παρών» στα εκλογικά τμήματα, τα οποία άνοιξαν στις 8 π.μ. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέρχονται σε αυτά και να ψηφίζουν έως τις 8 μ.μ.

Φώφη Γεννηματά ή Νίκος Ανδρουλάκης, ποιος από τους δύο θα αναδειχθεί επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς; Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 10 το βράδυ σήμερα.

Χωρίς σημαντικά προβλήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, υπήρξαν ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία όμως, ξεπεράστηκαν γρήγορα και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Αρκετά ικανοποιητικός είναι και ο ρυθμός προσέλευσης των μελών και φίλων.

Δικαίωμα ψήφου σήμερα έχουν μόνο όσοι είχαν συμμετάσχει την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογείς μπορεί να αλλάξουν εκλογικό τμήμα, αν βρεθούν σε άλλη περιοχή, καθώς η βάση δεδομένων είναι κοινή για όλα τα εκλογικά τμήματα.

4285329

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Όπως διευκρίνισε, δεν καταβάλλεται κανένα χρηματικό ποσό, δεν συμπληρώνεται αίτηση και καθένας μπορεί να ψηφίσει όπου διευκολύνεται. Για παράδειγμα αν δεν βρίσκεται στην ίδια πόλη ή στο ίδιο εκλογικό τμήμα μπορεί να πάει κάπου αλλού να ψηφίσει.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στον δεύτερο γύρο για την εκλογή αρχηγού για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α' γύρο, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς θα ψηφίσουν μόνον αυτοί που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή. Δεν είναι ανοιχτή ψηφοφορία για όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται επίσης ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση των δυο υποψηφίων να συγκεντρωθούν σε κάθε εκλογικό τμήμα δωρεές υπέρ των πληγέντων από τη θεομηνία της Δυτικής Αττικής.

Η επαναληπτική ψηφοφορία θα αφορά στους δύο πρώτους υποψήφιους - Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη- και νικητής θα είναι εκείνος που θα πλειοψηφήσει.

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία; Ποιος είναι το φαβορί;

Όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η Φώφη Γεννηματά φιγουράρει ως το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα της προέδρου της Κεντροαριστεράς, με τον «αέρα» του 41,3% των ψήφων που είχε λάβει την προηγούμενη Κυριακή (12/11/2017).

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά έδωσε σήμερα «στίγμα» νίκης, με ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως αναμένει την «καθαρή εντολή» των πολιτών.

«Καθαρή εντολή σημαίνει εντολή ενότητας και αλλαγής. Αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Νέος φορέας χωρίς τις παθογένειες του χθες, με δημοκρατία και αποτελεσματικότητα. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Πρωταγωνιστές της νέας πορείας οι 212.000 συνιδρυτές», ενώ συμπλήρωσε πως μια αυριανή νίκη σημαίνει «νικηφόρα πορεία στις εκλογές».

«Δεν υπάρχουν χαμένοι. Όσοι συμβάλλαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ συνεχίζουμε όλοι μαζί με μεγάλο κερδισμένο την παράταξη», συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά στο ενωτικό της μήνυμα.

Από την πλευρά του ο δεύτερος υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «ελπιδοφόρο μήνυμα», αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόσμου στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

«Υπάρχει η παράταξη. Δεν έχει καταλυθεί η παράταξη. Απευθύνω κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με παγιωμένες νοοτροπίες», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι την υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς την υπηρετεί ο ίδιος και τα νεότερα στελέχη από το 2014.

Παράλληλα θεώρησε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει «όχι για να γίνει μοίρασμα εξουσίας αλλά ιδεών και πολιτικής», ενώ δήλωσε αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα η παράταξη κι έθεσε στόχο του να οδηγήσει «τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ανήκει», όπως σημείωσε.

Καθοριστικός ο ρόλος των «συμμαχιών» για το αποτέλεσμα

Με τους δυο μονομάχους να έχουν «λάβει θέση», καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι η στάση των τεσσάρων υποψηφίων (Καμίνη, Θεοδωράκη, Μανιάτη, Ραγκούση) που αποκλείστηκαν στον προηγούμενο γύρο, αλλά και η συμμετοχή-αποχή του κόσμου που τους στήριξε στην πρώτη αναμέτρηση.

Γιώργος Καμίνης: Ο δήμαρχος της Αθήνας έλαβε το 13,66% των ψήφων του πρώτου γύρου και αν και συναντήθηκε με τους δυο τελικούς υποψηφίους, δεν φάνηκε από τις δηλώσεις του να υποστηρίζει κάποιον από τους δυο, καθώς στάθηκε κυρίως στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στην ενότητα της παράταξης για την επόμενη μέρα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο επικεφαλής του Ποταμιού έλαβε το 10,39% των ψήφων την πρώτη Κυριακή και όπως και ο δήμαρχος της Αθήνας, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση καθώς διέπεται από τη λογική πως ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος που συνδιαμόρφωσε με τη Φ. Γεννηματά το εγχείρημα, δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι άλλο πλην των ίσων αποστάσεων.

Γιάννης Ραγκούσης: Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου έλαβε ποσοστό 2,4% στην πρώτη αναμέτρηση και πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Φώφης Γεννηματά για τον δεύτερο γύρο.

Γιάννης Μανιάτης: Ο τελευταίος από τους τέσσερις, έλαβε στον πρώτο γύρο 4,52% και συναντήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη –μόλις χθες- τον οποίο στήριξε δημόσια για την αυριανή αναμέτρηση, τονίζοντας πως «το εγχείρημα» πρέπει να κοιτάξει «το μέλλον της χώρας» και «επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτεί με τη νέα γενιά».

Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), έχουν ως εξής:

Γεννηματά 86.330 (41,27%)
Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%)
Καμίνης: 28.581 (13,66%)
Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%)
Μανιάτης: 9.452 (4,525)
Ραγκούσης: 5.084 (2,43%)
Γάτσιος: 3.579 (1,71%)
Πόντας: 1.131 (0,54%)
Τζιώτης: 412 (0,20%)

Σχετικές ειδήσεις