ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο ΣΥΡΙΖΑ το... βιολί του: «Νικητής ο Τσίπρας μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής»

Και ο ΣΥΡΙΖΑ το... βιολί του: «Νικητής ο Τσίπρας μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής»

Τη στιγμή που έχει γίνει γενικώς παραδεκτό ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη δεινή ήττα μετά και την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ βάλθηκε σήμερα, Σάββατο (23/07/2016) για ακόμη μία φορά να πείσει τους πολίτες πως ο πρωθυπουργός είναι ο απόλυτος νικητής σε μια διαμάχη που δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα ως προς τα καθημερινά προβλήματά τους.

Η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή των Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα της όλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε νόμο του κράτους το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων για καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τονίστηκε ότι «η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε, επίσης, η εκτίμηση ότι αποδυναμώθηκε η ΝΔ και ότι με τη στάση τους αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, επί του οποίου ξεκινά πλατιά και μεγάλη διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία, με ορίζοντα την άνοιξη του 2017. Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Σχετικές ειδήσεις