ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία «53+» - «Δεν θέλουμε Πασόκους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία «53+» - «Δεν θέλουμε Πασόκους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ»

Η πλέον σκληροπυρηνική - Αριστερή τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρωτοβουλία των «53+», ξεκίνησε τις «εχθροπραξίες» στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο κείμενο που αναγνώστηκε τονίζουν αφενός ότι δεν θα δεχτούν την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τη λογική «το δικό μας μνημόνιο είναι καλό».

Μπορεί ο πρωθυπουργός στη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Συνέδριο να έκανε σαφή αναφορά για συνεννόηση με τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά το σημερινό (14/10) κείμενο της Πρωτοβουλίας των 53+ (άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) το οποίο αναγνώστηκε από το βήμα του Συνεδρίου θέλει να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Καταρχήν οι 53+ τονίζουν: «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της αριστεράς».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι δεν πρέπει ποτέ η Αριστερά να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, όπως επιτακτικά ζητούν οι δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα: «Η σύγκριση μνημονίων, “το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα”, φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές ή ακόμη η αναφορά ότι η συμφωνία δεν εξαντλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και το μνημόνιο είναι μέρος του δικού μας προγράμματος, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά μπορεί να δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη, που μας αδικεί και μας εντάσσει στη λογική “όλοι ίδιοι είναι”. Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι η “συμφωνία” που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ήταν έτοιμη η ΝΔ να υπογράψει, αυτό είναι γεγονός, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα. Επιμένουμε ότι η ξεκάθαρη διατύπωση πως “το μνημόνιο δεν είναι δικό μας” σε συνδυασμό με την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, τόσο για την διατήρηση της σχέσης μας με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που θέλουμε να εκπροσωπούμε, όσο και για την πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και το μνημόνιο».

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η απάντηση των στελεχών που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα και οι οποίοι αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για να ολοκληρωθεί η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο.

Σχετικές ειδήσεις