ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση Παπαδήμου

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση Παπαδήμου

Δεν χρειάζεται η γυναίκα του Καίσαρα να είναι, αλλά και να φαίνεται. Αυτό το ρωμαϊκό ρητό καλείται να επιβεβαιώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εν όψει των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου και των φόβων που εκφράζονται περί πιθανών εκτρόπων…

Το κύριο βάρος αντιμετώπισης των διαμαρτυριών ή και των ακραίων εκδηλώσεων θα κληθεί να σηκώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία κατέστησε σαφές ότι μπορεί να περιφρουρήσει αποτελεσματικά την στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα αλλά δε μπορεί να εγγυηθεί ανάλογα αποτελέσματα στις άλλες πόλεις της Ελλάδας (όπως αυτό που συνέβη στη Ρόδο ήταν ενδεικτικό…).

Ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να θεωρεί το πρώτο μεγάλο προσωπικό του στοίχημα με την επιστροφή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών προσώπων αλλά και την αδιατάρρακτη τέλεση των παρελάσεων.

Μάλιστα εντός της ημέρας θα έχει επικοινωνία με όλα τα κόμματα κα τους εκπροσώπους τους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αυτή στοχεύει κυρίως στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να φέρει τις ηγεσίες τους ενώπιον των ευθυνών τους προκειμένου να αποδοκιμάσουν, πολιτικά, ακραίες ενέργειες.

Στη συνέχεια θα ζητηθεί από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις να εκπονήσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την 25η Μαρτίου. Παράλληλα εξετάζεται η λήψη μέτρων τάξης και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο των παρελάσεων.

Το ρίσκο του υπουργού προστασίας του Πολίτη

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης ρισκάρει πολλά. Το φαινόμενο και η εικόνα αστυνομοκρατούμενων παρελάσεων δεν είναι ότι καλύτερο για τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία.

Το χειρότερο όμως σενάριο θα είναι εκδηλώσεις βίας και συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Γιατί ανησυχεί ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να ανησυχεί μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο εκτεταμένων επεισοδίων που θα δημιουργήσουν δυσμενείς εντυπώσεις στο εξωτερικό αλλά και προβληματισμό στους δανειστές μας για το κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να εγγυηθούν την αποδοχή και εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση.

Στο τραπέζι μάλιστα είχαν πέσει πολλές ιδέες από υπουργούς της κυβέρνησης, από την απουσία πολιτικών από τις παρελάσεις έως την αναβολή τους και την διεξαγωγή επετειακών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους.

Και οι δύο αυτές εκδοχές απορρίπτονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να θεωρεί ότι είναι θέμα τιμής προς την επέτειο αλλά και δημοκρατίας να γίνουν οι παρελάσεις.

Επισημαίνει επίσης σε στενούς του συνεργάτες ότι η ηθελημένη απουσία πολιτικών θα έστελνε ένα μήνυμα φόβου και παραίτησης, ενώ θα ενίσχυε τα ακραία στοιχεία.

Τι αποφάσισαν στην σύσκεψη

Η σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί είναι ενδεικτική του φόβου των κυβερνόντων για μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη. Αντικείμενο της οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και οι πολύ πιθανές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αγανακτισμένων πολιτών, που με κάθε ευκαιρία εκδηλώνουν την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθώς και το επικοινωνιακό δίδυμο της κυβέρνησης κ.κ. Παντελής Καψής και Γιώργος Σταυρόπουλος.

Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να συμμετέχει σύσσωμη η Ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση, ενώ θα είναι παρόντες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.