ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στήνει» ψηφοδέλτια η Αριστερά

«Στήνει» ψηφοδέλτια η Αριστερά

Σε πλήρη δραστηριότητα βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων της Αριστεράς καταρτίζοντας τις λίστες με τους υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά γράφουν και σβήνουν ονόματα στους εκλογικούς καταλόγους.

Για την ώρα ο Περισσός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν αφήνει να διαρρεύσει ποιοι θα τεθούν επικεφαλής στις κρίσιμες περιφέρειες και στο Επικρατείας. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι το κόμμα αμέσως μετά τις εκλογές θα μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας.

Από την άλλη η Κουμουνδούρου «ταλαιπωρείται» από τον ευχάριστο «πονοκέφαλο» των συνεργασιών καθώς αυτές δημιουργούν εσωτερικές γκρίνιες με τις διάφορες συνιστώσες οι οποίες θεωρούν ότι γίνονται «πλυντήριο» για να «ξεπλυθούν» πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος στο στρατηγείο του κ. Φώτη Κουβέλη έχουν την πολυτέλεια να μην ψάχνουν για υποψηφίους πρώτης γραμμής αλλά οι υποψήφιοι να τους ζητούν συνεργασία.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμα καχυποψίας

Κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας επικρατεί μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των «πασοκογενών» ενόψει της συνεργασίας των δύο πλευρών, παρά τις ειλικρινείς προθέσεις του προέδρου της ΚΟ του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι την επομένη των εκλογών «πασοκογενείς» που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αυτονομηθούν ή να επανέλθουν στο υπό νέα ηγεσία ΠΑΣΟΚ . Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναφέρει ότι όλες οι έδρες που θα εκλεγούν ανήκουν στην ενιαία ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν δεσμεύονται για τη δράση τους στο πλαίσιο μιας ενιαίας ΚΟ του σχήματος, στο οποίο ανήκουν όλες οι έδρες που κερδίζονται στις εκλογές» επισημαίνει χαρακτηριστικά η απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Ωστόσο η ηγεσία του κόμματος, σε μία προσπάθεια να κερδίσει περισσότερους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατευθύνονται μαζικά στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, προχωρεί και σε τροποποίηση του ονόματος του κόμματος που θα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια των εκλογών.

Οι συλλογικότητες και οι συνιστώσες

Το ψηφοδέλτιο προτείνεται να έχει τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και από κάτω να γράφει «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» ή «Ψηφοδέλτιο Συνεργασίας» και από κάτω να γραφούν τα ονόματα όλων των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο ,είτε πρόκειται για συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είτε για συνεργαζόμενες συλλογικότητες όπως απαιτεί η Ενωτική Κίνηση των κ. Νίκου Κοτζιά, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αλέξη Μητρόπουλου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αν και θεωρείται δεδομένη δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και τυπικά η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Ενωτική Κίνηση, την Κοινωνική Αριστερά των κ. Αντώνη Κοτσακά και Γιάννη Ραφτόπουλου και το Νέο Αγωνιστή του κ. Βασίλη Ασημακόπουλου και της κυρίας Νίνας Κασιμάτη. Οι εκκρεμότητες αυτές εκτιμάται ότι θα κλείσουν εντός της εβδομάδας ,καθώς η χώρα εισέρχεται ουσιαστικά στην τελική ευθεία για την προεκλογική περίοδο. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής στην Β. Αθήνας Δ. Παπαδημούλης ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει σηκώσει στους ώμους του το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολιτευτικής γραμμής του κόμματος με τις συνεχείς παρεμβάσεις του.

Το Επικρατείας

Παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Μανόλη Γλέζου ,ο Μίκης Θεοδωράκης δεν δέχθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τονίζοντας θα έπραττε κάτι τέτοιο μόνο εάν η Αριστερά κατέβαινε στις εκλογές ενωμένη. Ο Αλ. Τσίπρας χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επιδιώκοντας ο επικεφαλής του να είναι πρόσωπο μεγάλης εμβέλειας που θα προσθέτει μεγάλη πολιτική και εκλογική επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση αδιεξόδου δεν αποκλείεται να κληθεί ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αν και επιδίωξη της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών η κόρη του πρώην προέδρου, δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι επίσης σε επαφές με σημαντικούς εκπροσώπους των ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης ,πολλοί εκ των οποίων θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Α΄, Β΄ Αθηνών και περιφέρειες

Η Σοφία Σακοράφα, με την οποία έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι υποψήφια στη Β΄ Αθηνών όπως και ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κ. Βασίλης Ασημακόπουλος, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, οι νυν βουλευτές του κόμματος, ενώ η Κουμουνδούρου επιθυμεί σφοδρά την εκλογή του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους κ. Π. Κουρουμπλή και Δ. Στρατούλη ζητήθηκε να είναι υποψήφιοι στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει έδρα για πρώτη φορά, πλην όμως αρνήθηκαν. Στο ψηφοδέλτιο του συγκεκριμένου νομού τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής εμφανίζουν ο πρώην δήμαρχος Αλυζίας Πάνος Παπαδόπουλος, ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κολοβός και η κυρία Νικολοπούλου.

Στην Β' Αθηνών υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να είναι υποψήφια η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, κορυφαίο στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα ,η οποία πρόσκειται στον κ. Αλέκο Αλαβάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R» πρόταση να είναι υποψήφιος θα γίνει και στον κ. Αλαβάνο ,ο οποίος όμως δύσκολα θα την κάνει αποδεκτή. Αν την κάνει θα είναι υποψήφιος σε μια δύσκολη περιοχή ώστε την έδρα να την κερδίσει ο ίδιος ,ενώ στελέχη του Αριστερού Ρεύματος προτείνουν να είναι επικεφαλής στο Επικρατείας.

Για την Αχαΐα έχει επιτευχθεί συμφωνία όλων των συνιστωσών να πριμοδοτηθεί ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου ,ώστε να κερδίσει την έδρα η Κομμουνιστική Οργάνωση Αριστεράς του κ. Ρούντι Ρινάλντι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το σκοπό αυτό δύσκολα θα είναι υποψήφια στον ίδιο νομό η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου.

Προκειμένου να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του νομού ,υποψήφιος στα Γιάννενα θα είναι ο κ. Νίκος Χουντής, επικρατέστερος όμως να κερδίσει την έδρα είναι ο ψυχίατρος Χρήστος Μαντάς. Στην Καλαμάτα, όπου επίσης θα κερδίσει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ ,φαβορί θεωρείται ο Θανάσης Πετράκος, ενώ τη μία ή τις δύο έδρες της Α΄ Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν πλην του νυν βουλευτή Τάσου Κουράκη, ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταρίδης και η κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδη. Μακράν πρώτος στην περιφέρεια Αττικής είναι ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, πλην όμως υποψήφιος θα είναι και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βαρεμένος, καθώς οι πιθανότητες να κερδηθεί και δεύτερη έδρα στην περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας εκτός από την Α΄ Αθηνών θα είναι υποψήφιος και σε μια δύσκολη περιοχή ,προκειμένου να συμβάλει στην κατάκτηση της έδρας αυτής, καθώς η Κουμουνδούρου επιθυμεί διακαώς να εκλεγεί στην Α' Αθηνών ο κ. Νίκος Βούτσης και, αν είναι υποψήφια, και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παρά τις προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς επιμένει στη θέση του να μην είναι υποψήφιος, ούτε καν ως επικεφαλής του Επικρατείας –σίγουρα εκλόγιμη θέση όπως του έχει προταθεί.

Απαγορεύσεις και πλουραλισμός

Το ενδεχόμενο να λάβει υψηλό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει στο εσωτερικό του πολλές φιλοδοξίες ,κυρίως των λεγόμενων «προεδρικών» , για τις βουλευτικές έδρες. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απαγορεύσει τις προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες, το τύπωμα προσωπικών φυλλαδίων ,ενώ προτείνει να μην είναι πάνω από δύο ομιλητές στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος ,καθώς οι τάσεις είναι πολλές και όλες επιθυμούν να εκπροσωπούνται. Παράλληλα σημειώνει ότι η δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια πρέπει να αποτυπώνει τον πλουραλισμό και να καταδεικνύει την ενότητα της συμμαχίας.

ΔΗΜΑΡ

Με σοβαρές συνεργασίες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη.

Ήδη ανακοινώθηκε η συνεργασία με τα κορυφαία στελέχη του οικολογικού χώρου, Μιχάλη Μοδινό και Ηλία Ευθυμιόπουλο, ενώ ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης προανήγγειλε ουσιαστικά την κοινή κάθοδό του με τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας με άλλους πέντε διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει δεκτή από τον Φώτη Κουβέλη, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του.

Κεντρικό ρόλο στα ψηφοδέλτια θα παίξει ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. και στενότερος συνεργάτης του κ. Κουβέλη, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στο τιμητικό ψηφοδέλτιο θα είναι και ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, με τους επιτελείς της ΔΗΜ.ΑΡ να επισημαίνουν ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κοσμείται από σημαντικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης και με αυξημένα καθήκοντα θα είναι και οι τρεις βουλευτές του κόμματος, ήτοι ο Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθηνών), ο Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐα) και ο Θανάσης Λεβέντης (περιφέρεια Αττικής).

Με βάση το στελεχικό δυναμικό του κόμματος που είναι στην Κεντρική Επιτροπή, στις οργανώσεις, αλλά και τα ονόματα των προσώπων που προσχωρούν ή συνεργάζονται με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ακούγονται ή συζητούνται τα εξής ονόματα:

Στην Α' Αθηνών, μεταξύ άλλων, θα είναι υποψήφιοι ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Γιάννης Πανούσης, η Δώρα Καλλιπολίτη, o πανεπιστημιακός Μάνος Ματσαγγάνης, οι δημοσιογράφοι Μάκης Διόγος, Όλγα Σελλά και Κατερίνα Σχινά, το ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Μιχάλης Σαμπατακάκης, η πανεπιστημιακός Σόνια Τσιτήλου, ο Γιώργος Παππάς, ο Θέμης Δημητρακόπουλος, ο Μάκης Γιομπαζολιάς, ο Ανδρέας Βασηλιάς, ο Κώστας Θεοφύλακτος, η Φιφή Πρωτογερέλη και η Έλσα Τσεκούρα κ.α

Στη Β' Αθηνών, μεταξύ άλλων, θα είναι υποψήφιοι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ανδρέας Νεφελούδης, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και Στέφανος Μπαγεώργος, η δικηγόρος Σοφία Ανδρεοπούλου, ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Αθανασίου, οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Παναγιώτου και Μυρσίνη Λιοναράκη, ο γιατρός Χρήστος Μιχαηλίδης, ο οδοντίατρος και ποιητής Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος από το αναπηρικό κίνημα, ο Απόστολος Κόντος, ο γραμματέας της Β' Αθηνών Θράσος Φωτεινός, ο Βασίλης Μαστρογιάννης, ο Τάσος Δαρσινός, ο Δημήτρης Βαρελάς, ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, η Δήμητρα Αλεβίζου κ.α.

Στην Περιφέρεια Αττικής εκτός του Θανάση Λεβέντη, θα είναι υποψήφιος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής των «Ελεύθερων Πολιτών» Βασίλης Οικονόμου, καθώς και ο ιατρός Γιάννης Μπουλμπασάκος, η Αναστασία Βλαχοπουλιώτη κ.α. Στην Α' Πειραιά θα είναι υποψήφιοι η πανεπιστημιακός Μαρία Ρεπούση, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος από την Αίγινα, η Έλενα Μαγείρου από τα Κύθηρα, ο δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης, η Σοφία Τσιάλτα, o Αλέκος Τσουρινάκης και ο Σάββας Αλεξόγλου κ.α.

Στη Β' Πειραιά θα είναι υποψήφιοι ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης, ο Γεράσιμος Γεωργάτος, ο Στέφανος Κασαπίδης, η Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην βουλευτής Νίκος Γαλανός κ.α

Στην Α' Θεσσαλονίκης ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιοι η πρώην βουλευτής Μίνα Ξηροτήρη, ο οικονομολόγος Βαγγέλης Ζορκάδης, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, η συνδικαλίστρια Φανή Γουργούρη.

Στους υπόλοιπους νομούς της χώρας το ονόματα που συζητούνται είναι τα εξής:

Στα Χανιά ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Σχετάκης, ο Γιάννης Ευλογημένος, ο Μανώλης Μπαντουράκης και ο Κώστας Αρχοντάκης. Στο Ηράκλειο ο Αντώνης Παρασύρης. Στο Λασίθι ο περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης Ανηψιτάκης. Στο Ρέθυμνο ο Δημήτρης Δερμιτζάκης και ο Βαγγέλης Βερυκάκης. Στα Δωδεκάνησα η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγίου, Ελένη Καραντζόλα, ο Γιάννης Καλαποδάκης, η Ιωάννα Μαρίνου, η Σαράντου Μπακρυσιώρη. Στη Χίο ο Μάνος Ζαχαριάδης, ο Σταμάτης Ζουμίδης και ο Δημήτρης Καζανάς. Στη Λέσβο ο Στρατής Ψάλτου, ο Γιάννης Σπιλάνης και ο Δημήτρης Βελούτσος.

Στην Κόρινθο ο Γιώργος Τσόγκας και η Χριστίνα Κωλλέτη. Στην Αρκαδία ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπράμος, ο Κώστας Δελφάκης και ο Παναγιώτης Κουτσούγερας. Στη Μεσσηνία ο Παναγιώτης Χαλβατζιώτης, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης, ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, ο Γιάννης Δημητριάδης, η Βίνα Τσούτσουρα και ο Δημήτρης Τροχάτος. Στην Ηλεία ο Βασίλης Μανδαράκης, ο Παναγιώτης Χαλβατζιώτης.

Στη Λάρισα η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγενία Μπουρνόβα, ο Στέλιος Γρηγορίου, ο Γιάννης Φασούλας και ο Κώστας Τσαντίλης. Στη Μαγνησία ο πρώην δήμαρχος Ιωλκού Πάρης Μουτσινάς, ο Στέφανος Λάζος και ο Παντελής Μαστρογιάννης. Στα Τρίκαλα ο γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός Γιώργος Κυρίτσης, ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος, η Βίκυ Μπούγλα, ο Θόδωρος Σπαθής και ο Απόστολος Τσουρβάκας. Στην Κοζάνη η Ντόρα Τσικαρδάνη, η Ελένη Γκέκα, ο Τζούλης Θεοφάνους και ο Αντώνης Σιαμπανόπουλος. Στο Κιλκίς ο Χρήστος Σπίγγος. Στην Καβάλα ο Βασίλης Τραϊφόρος. Στην Ξάνθη ο Κώστας Δέλκος, ο Κώστας Γούναρης και ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Στη Φθιώτιδα ο Χρήστος Πολύμερος, η Έφη Μαχιμάρη, η Ελένη Λεκάκη, ο Αργύρης Αλεξίου, ο Γιώργος Τσακνιάς, ο Θέμης Γιώτας και ο Βασίλης Ζόμας. Στην Εύβοια ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο δημοσιογράφος Πάνος Κολιοπάνος και ο Άλκης Παύλοβιτς. Στην Αιτωλοακαρνανία ο Χρήστος Σταυρόπουλος και ο Βασίλης Πατρώνης. Στην Ευρυτανία ο Μωυσής Μπέρμπερης.

Στα Ιωάννινα ο Γιώργος Ζάψας και ο Γιάννης Σκοπούλης. Στην Άρτα η Δώρα Χουλιάρα, ο Στάθης Μπάλιας, ο Λάμπρος Καλιακάτσος και ο Μιχάλης Καττής. Στην Κέρκυρα ο Τάσος Σαλβάνος, ο Γιάννης Χαλκιόπουλος, η Ισμήνη Μώρου. Στη Ζάκυνθο ο Ανδρέας Κλαυδιανός. Στην Κεφαλονιά η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου, ο Μάκης Καπάτος και ο Κώστας Παπαδάτος.