ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρία όχι και μια στροφή δεξιά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρία όχι και μια στροφή δεξιά
INTIME NEWS

Θεσμικός μέχρι το τέλος χωρίς εκλογικά μαγειρέματα και στη λογική «όλοι σας και μόνος μου» κινήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να κατέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά: «Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ξανά το ερώτημα των εκλογών λέγοντας ουσιαστικά ή εγώ ή ο Τσίπρας κάτι που είχαμε επισημάνει σε σχετικό ρεπορτάζ εδώ και αρκετές μέρες από το Newsbomb.gr με τίτλο «Εκλογικά διλήμματα: Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει αντίπαλο τον Τσίπρα».
Μίλησε για πολιτικό τερατούργημα αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ και ξεκαθάρισε ότι πάει μόνος του για καθαρή αυτοδυναμία.

«Εμείς έχουμε μια πρόταση διακυβέρνησης. Πολύ συγκεκριμένη. Με τα καλά μας τα στραβά μας. Μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει από κανένα. Ακούω για προοδευτική κυβέρνηση, την παρουσίασα προηγουμένως αλλά κανείς δεν έχει προτείνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αν όχι εμείς ποιοι λοιπόν και δεν το λέω αλαζονικά. Αν όχι εμείς - με τα καλά μας και τα κακά μας, ποιοι; Εμείς κυβερνήσαμε 4 χρόνια. Πριν από εμάς κυβέρνησε και ο κ. Τσίπρας. Αρα το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας είναι κάτι που το καταλαβαίνουν οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επανέλαβε πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και ο πρωθυπουργός. «Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός ακόμα και σε κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό ισχύει και για εμένα και για Τσίπρα και για τον κ. Ανδρουλάκη. Αυτό βέβαια μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

Έκλεισε κάθε παράθυρο με το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά άφησε μια ανοιχτή χαραμάδα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. «Θέλω να γνωρίζουν ότι Ελληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Φανταστείτε το. Απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Η πρώτη κάλπη έχει σημαντικά χαρακτηριστικά. Μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis» απάντησε σε άλλη ερώτηση.

Ειδικά για το Νίκο Ανδρουλάκη επεσήμανε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Γίνεται πλέον σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει την στροφή προς την κεντροδεξιά και λίγο πιο δεξιά προκειμένου να επιτύχει τη μέγιστη συσπείρωση στο εσωτερικό της παράταξης του. Εμφανίστηκε ενωτικός και ταυτόχρονα πατριωτικός για να κλείσει τις όποιες ρωγμές στο εσωτερικό της γαλάζιας πολυκατοικίας και προέταξε την προσωπική του προσήλωση στην θεσμικότητα του ρόλου του ως πρωθυπουργού και ως αρχηγού της ΝΔ.

«Δεν παίζω σε εκλογομαγειρέματα, δεν σέρνομαι σε πρόωρες εκλογές, είμαι αυτός που είμαι και δεν αλλάζω για να γίνω αρεστός», είναι το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση.

Έστειλε λοιπόν τρία όχι: Όχι πρόωρες, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Παρόλα αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν έβαλε οριστική ταφόπλακα σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο αν και όπως διευκρίνισε δεν έχουν πολιτικά σημεία επαφής.

«Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. «Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» εξήγησε. «Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος».