ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσο πιθανή είναι η έκπτωση Πάτση από το βουλευτικό αξίωμα;

Πόσο πιθανή είναι η έκπτωση Πάτση από το βουλευτικό αξίωμα;

Από κόσκινο τα πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση – Τι σημαίνει η παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα και που μπορεί να φτάσει η υπόθεση;

Αν και στη ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν πολιτικό πινγκ πονγκ με την υπόθεση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρεβενών, η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει να πάει η υπόθεση «μέχρι ρίζα» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες καθώς η αρμόδια επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής θα αντιμετωπίσει το θέμα της περιουσιακής δήλωσης του Ανδρέα Πάτση χωρίς καμία καθυστέρηση. Δόθηκε ήδη εντολή να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις δηλώσεις του στις οποίες - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του σε 4 offshore εταιρείες, 3 της Κύπρου και μια του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που παραβαίνει το νόμο για τις δραστηριότητες των βουλευτών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες του βουλευτή Πάτση προκειμένου να διερευνήσει σε πρώτη φάση εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του και αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούσαν την Επιτροπή για πλημμελή έλεγχο, υποστηρίζοντας πως δεν εντόπισε την ύπαρξη των εξωχώριων εταιρειών, αν και ο κ. Πάτσης τις δήλωνε κανονικά στα «πόθεν έσχες» του. Από το Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Θ. Μπούρα εκδόθηκε χθες ανακοίνωση η οποία στην ουσία επιρρίπτει ευθύνες στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό που χειρίστηκε το πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση, καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από πολλούς δικαστικούς εκπροσώπους που δίνουν την τελική έγκριση στα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών λογιστών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ορκωτός λογιστής, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, εντόπισε «ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν, καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του, ενώ υπογραμμίζει ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή «κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση». Παράλληλά, σημειώνει πως «Δεδομένης της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επισπεύδεται».

Ανοιχτές και οι ποινικές ευθύνες

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο κ. Πάτσης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με σοβαρές ποινικές ευθύνες καθώς σύμφωνα με νομοθεσία υπάρχει καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες και προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Θα απωλέσει το βουλευτικό αξίωμα;

Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο ο ανεξάρτητος βουλευτής να αντιμετωπίσει έκπτωση από το βουλευτικό του αξίωμα, καθώς η παράλληλη επαγγελματική του δραστηριότητα εκτός από τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει φαίνεται ότι παραβιάζει και τις συνταγματικές υποχρεώσεις που ισχύουν για τους βουλευτές.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι εταιρείες του κ. Πάτση έχουν συνάψει συμβάσεις με ΝΠΔΔ, εταιρείες ή οργανισμούς του Δημοσίου όπως με τα ΕΛΤΑ, νοσοκομεία με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμβίβαστο σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος. Βέβαια μια τέτοια διαδικασία είναι εξόχως χρονοβόρα, αφού όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι η παραβίαση του άρθρου για τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα των βουλευτών διαπιστώνεται μόνο με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και μόνο μετά από σχετική προσφυγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν προσφύγουν κάποιοι συνυποψήφιοι του κ. Πάτση στα Γρεβενά η τελική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί πιθανότατα μετά τις ερχόμενες εκλογές. Το βέβαιον είναι ότι η υπόθεση μόλις άνοιξε και σίγουρα θα έχει και πολιτικό και δικαστικό ενδιαφέρον.

Οι εταιρείες στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που συμμετέχει ο πρώην πλέον βουλευτής της ΝΔ.

Από το 1995 συμμετέχει στην εταιρεία «Multi Collection» (κοινή εταιρεία με Τράπεζα Πειραιώς), η οποία διαχειριζόταν «κόκκινα» δάνεια.

Το 2010 η εταιρεία «Πλάτων», την οποία ίδρυσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, (σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς), αγόρασε «κόκκινα» 62 εκατ. € με 4,3 εκατ. ευρώ.

Ο Ανδρέας Πάτσης συμμετέχει επίσης στην Horsehold (Κυπριακή LTD) από το 2017, ενώ το 2019 επενδύει 1 εκατ. € στην Lyktos (μέτοχος Παγκρήτιας) με δάνειο Ελβετίας.
Το 2022 ιδρύει την εταιρεία «Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες», εκπροσωπώντας το DLA Piper, Νομικές Υπηρεσίες ΕΛΤΑ.

Επιπλέον, εμπλέκεται σε νομικές υπηρεσίες στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, ενώ από 2012 – 2022 έχει συμμετοχή σε άλλες 15 εταιρείες.

To… περίεργο είναι πως σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες του βουλευτή Γρεβενών, το 2018 είχε καταθέσεις 3.339 €, ενώ το 2019 οι καταθέσεις του εκτινάχθηκαν στα 2.302.940 ευρώ.