ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι «γωνίες» και τα μηνύματα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Oι «γωνίες» και τα μηνύματα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά
Εγκαίνια του ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά
Eurokinissi

Μήνυμα ενότητας για τη νίκη της παράταξης έστειλε από το θέατρο Παλλάς ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δεν δίστασε να πάρει καθαρές θέσεις τόσο για τα Εθνικά μας ζητήματα, για την καταβαράθρωση των ηθικών αξιών, όσο και για το θέμα των υποκλοπών

Ο πρωθυπουργός, τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί και σύσσωμη η κυβέρνηση βρέθηκαν χθες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε παρουσίες από τον όλο πολιτικό κόσμο, καθώς είχαν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, άλλοι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, πλην του κ. Αντώνη Σαμαρά: Ο Κώστας Καραμανλής, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Προσκλήσεις είχαν σταλεί και στους προέδρους των λοιπών κομμάτων, ενώ μεταξύ των παρόντων είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τον πρώην πρωθυπουργό προλόγισε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός, ενώ παραβρέθηκαν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία έστειλε σαφέστατα ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασιών, αφού όπως τόνισε: «Η κυβέρνηση με τον Βενιζέλο είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης. Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη. Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε».

«Είμαι παρών για την Ελλάδα για την Πατρίδα», κατέληξε στην ομιλία του, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το αποτύπωμα των προθέσεών του και επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε αρκετοί πολιτικοί αναλυτές ότι θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή της ενότητας της παράταξης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ιδρύματος Γεωργία Κρητικού Σαμαρά ανέφερε ότι σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του. Η κυρία Σαμαρά αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Αβέρωφ και Οδυσσέα Ελύτη και όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς «αντλεί τη δύναμή του από τον κόσμο που τον πιστεύει για τις αξίες, τα ιδανικά και την αγάπη του για την Πατρίδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει.

«Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα... Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε».

«Δεν ντρεπόμαστε για τον πατριωτισμό μας»

Αναφέρθηκε σε τρομερές αλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο λέγοντας: «Θέλουν να αντικαταστήσουν και ιερά πρόσωπα όπως ο πατέρας και η μητέρα με τα "γονέας 1" και "γονέας 2". Κάποιοι προσπαθούν να το φέρουν και εδώ αυτό, δεν μπορεί όμως να περάσει, η κοινωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετη και έχει δίκιο. Θαυμάζουμε πράγματι ανθρώπους που πολεμούν πεισματικά για την πατρίδα τους. Εμείς γιατί είναι μόδα να κάνουμε πίσω. Καταγγέλλουμε τη Ρωσία, αλλά για την Τουρκία που έχει εισβάλει στην Κύπρο να μη λέει κανείς κουβέντα; Και όποιος προσπαθήσει να αναφερθεί στο ίδιο γεγονός, αμέσως, ονομάζεται και ορίζεται ως εθνικιστής. Όταν η ΧΑ εγκλημάτησε την έστειλα στη Δικαιοσύνη σιδηροδέσμια και από εκεί βρέθηκαν στη φυλακή. Άλλο πράγμα οι απεχθέστατοι νεοναζιστές και άλλο ο πατριωτισμός. Στο Σύνταγμά μας το ακροτελεύτιο άρθρο εναποθέτει την τήρησή του στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Γι’ αυτό τον πατριωτισμό κανείς δεν θα μας κάνει να ντρεπόμαστε».

Ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναφέρει το όνομα του κόμματος όταν είπε ότι κάποια στιγμή η τρόικα του ζήτησε να παραδώσει όλη τη δημόσια περιουσία του τόπου, αλλά δεν το έκανε. «Δυστυχώς το έκαναν άλλοι μετά από εμένα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος των ευρωπαίων για την στάση που κράτησαν στα ενεργειακά. Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. «Ήταν μια μαζική τύφλωση» είπε για την στάση που κράτησαν οι ευρωπαίοι στα ενεργειακά και οδήγησαν την ΕΕ στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλία του και τόνισε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα.

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

«Όχι σε Πρέσπες του Αιγαίου»

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο του σημερινού πρωθυπουργού και ανέφερε ότι ήταν πολύ σωστές οι αποφάσεις για τα Rafalle και τις φρεγάτες Bellhara. Σωστές ήταν και οι Συμφωνίες με τους Γάλλους και τις ΗΠΑ που πιστώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα. «Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αιγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε προσωπικά στον Έντι Ράμα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία των Πρεσπών για την οποία είπε ότι έχει ήδη ανατραπεί: «Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής για να θέσει βέτο» και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα μας ζητήσουν να αναγνωριστεί και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Μεταναστευτικό και ενέργεια

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι ο ίδιος υπήρξε πολιτικός και παραμένει μάχιμος πολιτικός...

«Τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει. Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα... Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό πρόβλημα και αναφέρθηκε βεβαίως και στις έρευνες των υδρογονανθράκων λέγοντας:

«Το 2014 επί σαμαροβενιζέλων με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη δώσαμε τις πρώτες άδειες για εξόρυξη. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πάγωσε όλα. Μετά το 2019 είχαμε τους οικολόγους και τις αναφορές για την πράσινη μετάβαση. Αυτό το λάθος διορθώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα προχωράει. Η Ανατολική μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό της Ευρώπης. Θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει...», υπογράμμισε, ενώ πρότεινε να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Και ας μην φέρουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι περί κρατικής ενίσχυσης. Γιατί οι Γερμανοί δίνουν 200 δισ. για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση των υποκλοπών για την οποία ζήτησε να δοθούν καθαρές απαντήσεις: «Δεν πιστεύω δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χωρίς να δίνουμε την αίσθηση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Έχει σχέση με το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε τον τόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στάθηκε και στην σκευωρία της Novartis: «Όλοι ξέρουν τι έγινε με τη Novartis που κατασυκοφαντηθήκαμε 10 πολιτικά πρόσωπα και αθωωθήκαμε όλοι. Σήμερα αποκαλύπτεται από το συνήγορο των κατηγόρων μας ότι το ήξεραν εξ αρχής. Κι όμως όχι μόνο δεν ακούσαμε συγγνώμη, αλλά οι ψευδομάρτυρες κατέχουν μια ιδιότυπη προστασία ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αυτός που μας κατηγόρησε παραμένει χωρίς να λέει ποιος είναι και η Πολιτεία τον αφήνει. Το θεωρώ μη δημοκρατικό το λιγότερο. Κάποτε η ταυτότητα θα γίνει γνωστή και τότε θα δούμε ποιοι ήταν και ποιος ήταν ο ρόλος τους. Οι ευθύνες θα έρθουν στο φως».

Σχετικές ειδήσεις