ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Τι απαντά για πλειστηριασμούς και τα μέτρα στους δανειολήπτες

Γιάννης Οικονόμου

«Η δική μας μέριμνα είναι να δημιουργούμε εργαλεία όχι για να διαιωνίζεται το πρόβλημα και ο κόσμος να είναι συνεχώς όμηρος δυσάρεστων εξελίξεων και πλειστηριασμών», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. 

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις βελτιώσεις που έρχονται σε αυτόν για να αντιμετωπιστούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και το αν η κυβέρνηση μελετά ένα κυπριακό μοντέλο για να μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειό του από τα fund, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε:

«Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται. Θέλω να πω ότι οι πολιτικές αυτές έχουν αναδείξει αρκετά θετικά αποτελέσματα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας 12ετίας. Οι διμερείς ρυθμίσεις χρεών, ανάμεσα σε οφειλέτες και σε τράπεζες, επίσης έχουν να δείξουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Περίπου 700.000 συμπολίτες μας έχουν ρυθμίσει δάνειά τους, ύψους 27 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται.

Η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της (σύντομα θα ισχύσει) για ένα νέο πλαίσιο δόσεων, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις. Κι αυτό θα διευκολύνει τους δανειολήπτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεσή τους. Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας για τους πιο ευάλωτους που κάνουν ρυθμίσεις και το κράτος να επιδοτήσει πολύ σημαντικά ποσά (από 70 μέχρι 220 ευρώ της δόσης τους). Η δική μας μέριμνα είναι να δημιουργούμε εργαλεία όχι για να διαιωνίζεται το πρόβλημα και ο κόσμος να είναι συνεχώς όμηρος δυσάρεστων εξελίξεων και πλειστηριασμών. Στόχος μας είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με ιδιαίτερη πρόνοια, μνεία και προστασία για τους πιο ευάλωτους».