ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Αντώναρος: Οι υποψήφιοι που έχουν περάσει από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Εκλογές 2023 - Αντώναρος: Οι υποψήφιοι που έχουν περάσει από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
INTIME

Εκλογές 2023: Λίγα είναι τα στελέχη που έχουν υπάρξει υποψήφιοι τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 20ετία. Τελευταίο παράδειγμα αυτό του Ευάγγελου Αντώναρου.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στα οποία συμμετείχε για χρόνια, έχοντας φτάσει μάλιστα ακόμα και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου επί ημερών Κώστα Καραμανλή, ανακοινώθηκε την Κυριακή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει το ίδιο ή και… αντίστροφο δρομολόγιο, συνήθως πάντως με «ενδιάμεσο σταθμό» κάποιο άλλο κόμμα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή το Ποτάμι.

Η Έλενα Κουντουρά, είχε εκλεγεί βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία το 2004, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν και πάλι υποψήφια, αλλά βρέθηκε πρώτη επιλαχούσα. Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2012 όταν καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Το 2012 εξελέγη βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στήριξε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και διεγράφη από την ΚΟ του Πάνου Καμμένου. Βρέθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με το οποίο εξελέγη στην Ευρωβουλή.

H Κατερίνα Παπακώστα, υπήρξε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1988, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1997. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ενώ επανεξελέγη το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Το 2017 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία και το 2018 εντάχθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα όπου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2019, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, από την οποία αποχώρησε το 2013. Εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τους οποίους εκλέγονταν στη Βουλή. Τον Ιανουάριο του 2019 υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενάντια στη γραμμή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όμως έπειτα από ανακαταμέτρηση και απόφαση εκλογοδικείου η έδρα πήγε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, προερχόμενος από την Ανανεωτική Αριστερά, εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2007 και του 2009 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010 αποχώρησε μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά με την οποία εξελέγη το 2012, ενώ το 2015 τον βρήκε στο Ποτάμι, με το οποίο επανεξελέγη. Τον Μάιο του 2019 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί.

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Μάιο του 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2014, πριν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα λόγω εσωκομματικών τριβών. Μετά από μεταξύ τους συνάντηση ανακοινώθηκε η παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, χωρίς ωστόσο να του ζητηθεί να παραδώσει την έδρα. Το 2015 ήταν υποψήφιος του Ποταμιού, με το οποίο δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 2019 έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί.