ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Εκλογές 2023: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα εγκριθούν οι λίστες των υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές και μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Παρουσιάστηκαν εν όψει των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για να τεθούν στην κρίση των ανώτατων μελών του οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ονόματα των υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές.

Τα ονόματα ήταν γνωστά και αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η παρουσία του Ευάγγελου Αντώναρου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρει Ανατολικής Αττικής, που συνιστά ξεκάθαρο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές θέσεις για ορισμένα πρόσωπα, τα οποία θα ανακοινώνει σταδιακά το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας για λόγους τακτικής.

Τα ονόματα:

Τους υποψηφίους που θα στηρίξει στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ανακοίνωσε επίσης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με Παππά στην Αθήνα

«Η επιθυμία του γνωστού διεθνούς καλαθοσφαιριστή του Παναθηναικού, παλιότερα και της ΑΕΚ, του Νίκου Παππά να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθεια είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Το επόμενο διάστημα θα ενθαρρύνουμε και θα συμβάλουμε σε μια τέτοια εξέλιξη για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, ώστε να πετύχουμε το τρίποντο της αλλαγής στο Δήμο της Αθήνας», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με Γαβρίλη στον Πειραιά

«Στο Δήμο του Πειραιά, έχουμε τη χαρά να στηρίξουμε έναν δοκιμασμένο αγωνιστή της αριστεράς αλλά και της αυτοδιοίκησης, καθώς ήταν αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και νήσων για πέντε χρόνια, τον Γιώργο το Γαβρίλη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αϊβάλης απέναντι στον Πελετίδη

«Στο Δήμο της Πάτρας, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βασίλη Αϊβαλή, σε ένα ευρύ ψηφοδέλτιο συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, προκαλεί ερωτηματικά το πόσο «προοδευτικές» είναι εκείνες οι δυνάμεις που θα συνασπιστούν εναντίον του λαοφιλούς -επί δεκαετίας- αγωνιστή δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη.

Στήριξη σε «Παχά»

«Στο Δήμο Περιστερίου, έναν -εκ του αποτελέσματος- από τους πιο πετυχημένους αυτοδιοικητικούς, τον σημερινό Δήμαρχο τον Ανδρέα Παχατουρίδη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με Καλογιάννη στη Λάρισα

«Στη Λάρισα, έναν εξίσου πετυχημένο Δήμαρχο, τον Απόστολο Καλογιάννη.Στο Αγρίνιο, τον έγκριτο και μάχιμο δικηγόρο, τον Δημήτρη Τραπεζιώτη», σημείωσε, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

«Να φέρουμε την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός μας δίνει μια σαφή και αυστηρή θα έλεγα εντολή σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «τραμπισμό», «fake news» και «διχαστική ρητορική», με στόχο του να δείξει ότι «όλοι είναι ίδιοι».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» είναι ένα αίτημα του λαού μας, τονίζοντας ότι δεν είναι «όλοι ίδιοι», ειδικά με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε στην αρένα της τοξικότητας και του διχασμού που επιδιώκει η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, αναρωτώμενος ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη ψήφο των πολιτών και να «επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ευκαιρία η εκλογές της 21ης Μαΐου»

«Το ΟΧΙ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετουσιώνεται σε ΝΑΙ στην αλλαγή. Ναι στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ναι στο αίτημα για δικαιοσύνη παντού».

«Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι και μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Να μην επιτρέψουμε στη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη να την ακυρώσει με τη διχαστική ρητορεία, που δεν έχει άλλο σκοπό, παρά να κρύβει τα προβλήματα, τους υπεύθυνους και τις λύσεις».

«Δεν θα ακολουθήσουμε τον Μητσοτάκη στο δρόμο του διχασμού»

«Οφείλουμε λοιπόν σε αυτή τη μάχη όχι μόνο να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα και την επιχειρηματολογία μας, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις πρακτικές του Τραμπισμού».

«Τα fake news, τις δολοφονίες χαρακτήρα, τις προβοκάτσιες, τις στοχευμένες επιθέσεις που επιχειρούν να θέσουν οποιαδήποτε άλλη ατζέντα στο δημόσιο διάλογο εκτός από τα κρίσιμα, τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και ειδικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, δεν είμαστε καθόλου ίδιοι. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε στην αρένα της τοξικότητας και του διχασμού που επιδιώκει η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».

«Οι “άριστοι” αποδείχθηκαν άχρηστοι»

«Η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε το τρόπο που η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η εύκολη προπαγάνδα δεν είναι πια εύπεπτη. Το δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος διαλυμένο. Οι δήθεν άριστοι που αποδείχτηκαν άχρηστοι».

«Ανέδειξε πόσο ψεύτικος είναι όλος αυτός ο μηχανισμός της πανίσχυρης προπαγάνδας. Πόσο στημένος και υποκριτής είναι ο αρχιεπιτελαρχης του επιτελικού κράτους. Που δήθεν τίποτα δεν ήξερε. Και δεν έχει ευθύνη για τίποτα. Όλοι οι άλλοι ευθύνονται εκτός από τον ίδιο».

«Πρόγραμμα και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

«Έχουμε ένα διπλό καθήκον. Το πρώτο να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας. Να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς. Ότι έχουμε το σχέδιο και μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην αισχροκέρδεια, στην απαξίωση, στην αδιαφορία, στην αναξιοκρατία, στην αδικία».

«Και το δεύτερο ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με μια προυπόθεση: Την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός μας δίνει μια σαφή και αυστηρή θα έλεγα εντολή σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

«Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, τώρα».

«Το γιατί δηλώνουν όσα δηλώνουν, όπως τα δηλώνουν, οι πάντες πριν από τις εκλογές, προσπαθώντας να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη, είναι εύλογο. Η εκλογική αναμέτρηση είναι, και καλώς είναι, άκρως ανταγωνιστική».

«Τι παραβλέπουν όμως όσοι διακινούν αυτή την άποψη; Το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αναρωτιέμαι και πάλι ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση. Και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ».

«Αξίζουμε μια ΠΡΩΤΗ ευκαιρία»

«Ο λαός μας ανέθεσε την απαλλαγή της χώρας από τη θηλειά της χρεοκοπίας και τα ταπεινωτικά μνημόνια. Τα καταφέραμε εκεί που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι απέτυχαν δραματικά, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Τα καταφέραμε κρατώντας την κοινωνία όρθια».

«Από την άποψη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει όχι μια δεύτερη αλλά μια ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί. Να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια. Χωρίς τη θηλειά της επιτροπείας».

«Θα νικήσουμε»

«Έχουμε το σχέδιο, το πρόγραμμα, τις λύσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Έχουμε τους ανθρώπους που θα φέρουνε την αλλαγή. Έχουμε την πείρα, τις ιδέες, τη δύναμη από τις ρίζες της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Και θα τη κερδίσουμε! Θα νικήσουμε!».