ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρχιμάκης: Το διακύβευμα των εκλογών είναι να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ ο γνήσιος εκφραστής κάθε δημοκράτη

Καρχιμάκης: Το διακύβευμα των εκλογών είναι να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ ο γνήσιος εκφραστής κάθε δημοκράτη

Για τον υποψήφιο βουλευτή της Β' Αθήνας του Δυτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Καρχιμάκη, το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι το κόμμα του "να γίνει ξανά ο βασικός, ισχυρός και γνήσιος εκφραστής κάθε δημοκράτη Έλληνα, απέναντι στην συντηρητική, αλαζονική και επικίνδυνη ΝΔ" και έχει ως στρατηγικό στόχο "τα επόμενα χρόνια να είναι η προοδευτική επιλογή κυβέρνησης".

Ο κ. Καρχιμάκης, πιστεύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαίου, μόνο με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που "δεν θα αφήνει περιθώρια στη ΝΔ να κάνει παιχνίδια προς όφελος των λίγων και ισχυρών".

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι εκλογική επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ θα είναι να δώσει τον αγώνα του για να είναι η Ελλάδα πρωταγωνιστής και όχι τροχονόμος των ευρωπαϊκών εξελίξεων που επιβάλλουν τα ισχυρά κράτη.
Σχολιάζοντας τη διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας στο νομό Ροδόπης, τονίζει ότι καθήκον όλων των κομμάτων είναι να λύνουνε τα προβλήματα και όχι να τα εργαλειοποιούν. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι "είναι ντροπή να απειλούνται από τη ΝΔ Έλληνες πολίτες με λεξιλόγιο της δεξιάς του 50 και 60", ενώ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ "να κάνει δημόσια δήλωση ότι σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης".

Τέλος, απορρίπτει τις κατηγορίες της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα στο φορολογικό σύστημα και την κατηγορεί ότι ενώ φόρτωσε τη χώρα με 50 δισ. νέο χρέος, προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη δημοσιονομική πραγματικότητα.

Ερ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 για τους πολίτες;

Απ: Να γίνει ξανά η παράταξή μας ο βασικός πυλώνας απέναντι στη συντήρηση. Αυτός είναι ο στόχος της παράταξής μας. Απέναντι στη συντήρηση να είναι η δημοκρατική παράταξη γνήσιος εκφραστής κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικού Έλληνα.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο μία ισχυρή ολιγαρχία, μία αδύναμη μεσαία τάξη και ένα ανίσχυρο κοινωνικό κράτος. Στις 25 Ιουνίου καλούμε τους πολίτες με την επιλογή τους να μην έχουμε μία από τα ίδια, δηλαδή μία αναποτελεσματική αντιπολίτευση και μία αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα κάνει αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, ώστε να μην αφήνει το περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία να κάνει τα παιχνίδια της, προς όφελος των λίγων και ισχυρών. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα ανατρέψει τις σημερινές παθογένειες»

Ερ: Και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος;

Απ: Να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση και ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική επιλογή κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια

Ερ: Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως διαμορφώθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο οποίο καταγράφεται μεγάλη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερο κόμμα;

Απ: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα κάνει αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, ώστε να μην αφήνει το περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία να κάνει τα παιχνίδια της, προς όφελος των λίγων και ισχυρών. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα ανατρέψει τις σημερινές παθογένειες».


Ερ: Εκλογική επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποια θα είναι για εσάς;

Απ: Να αγωνιστούμε καθημερινά, εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου, για το δημόσιο συμφέρον, για ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Να δώσουμε αγώνα απέναντι στις ανισότητες, για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον με καλές θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό ζήτημα. Θα δώσουμε αγώνα για να είναι η Ελλάδα πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων και όχι τροχονόμος των εξελίξεων που αποφασίζουν ισχυρά κράτη.

Ερ: Πως σχολιάζετε τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας στο νομό Ροδόπης;

Απ: Τα πράγματα είναι απλά για εμάς: Δεν επιτρέπεται να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος». Το 1995 με τον Ανδρέα Παπανδρέου, γκρεμίσαμε τις μπάρες της ντροπής και, κατόπιν, με τον εκπαιδευτικό νόμο του 5 τοις χιλίοις άνοιξε τα ελληνικά πανεπιστήμια στους Έλληνες μουσουλμάνους. Εμείς αντιμετωπίσαμε τις κάθε είδους διακρίσεις στην πατρίδα μας. Γι' αυτό είμαστε η δημοκρατική παράταξη γιατί αγωνιζόμαστε για την ενότητα και όχι τον διχασμό του λαού.

Είναι ντροπή η κ. Μπακογιάννη, με την εμπειρία που διαθέτει, και ο κ. Σκέρτσος, το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, να απειλούν Έλληνες πολίτες με ένα λεξιλόγιο της δεξιάς του '50 και του '60. Αυτό το λεξιλόγιο είναι μακριά από κάθε μορφή ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αλλά και από την άλλη, πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν δημόσια δήλωση ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως πρέπει να τη σέβεται κάθε Έλληνας βουλευτής, χριστιανός ή μουσουλμάνος.

Αυτή είναι η θέση μας και είναι θέση πατριωτική, ρεαλιστική, προοδευτική. Γιατί προτεραιότητά μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα και όχι να τα εργαλειοποιούμε.

Ερ: Τι απαντάτε στη ΝΔ που κατηγορεί το κόμμα σας ότι έχει επικίνδυνη κρυφή ατζέντα στο φορολογικό του πρόγραμμα;

Απ: Να αντιστρέψουμε το ερώτημα, η Ν.Δ το δικό της πρόβλημα επιδιώκει να το κάνει πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς έχουμε και μνήμη και γνώση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. 50 δισεκατομμύρια νέο χρέος μας φόρτωσε ο κ. Μητσοτάκης. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 7,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ και όχι του κ. Σκέρτσου και όσων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δημοσιονομική πραγματικότητα. Η αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού είναι στην τρίτη θέση από το τέλος μέσα στην Ε.Ε., ενώ το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας είναι το μεγαλύτερο από το 2010. Η Νέα Δημοκρατία έφτιαξε μία πλαστή ανάπτυξη, ξοδεύοντας δημόσιους πόρους και θα το βρούμε μπροστά μας, γιατί δεν έχουμε ανταγωνιστική οικονομία.

Προτείνουμε λοιπόν, προοδευτική φορολόγηση και κλίμακες παντού, και είμαστε αταλάντευτοι καθώς αποτελεί ζήτημα αρχών απέναντι στο «φορολογικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη που δίνει λίγα στους φτωχούς, λίγα στους μεσαίους, λίγο περισσότερα στους μεσαίους και τα πάντα στους ολιγάρχες».