ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμφωνία για συνάντηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμφωνία για συνάντηση
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές.

Μόλις ένα 24ωρο μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρωθυπουργό για την επόμενη τετραετία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, έτσι ώστε να τον συγχαρεί. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ένας από τους ξένους ηγέτες που προτίμησε την απευθείας επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όχι απλά ένα τυπικό μήνυμα στα social media, δείχνοντας έτσι πως έχουν γίνει αρκετά βήματα για να «σπάσει» ο πάγος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να έχουν και την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου και εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν τετ-α-τετ για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό.

Η πρόβλεψη για ηρεμία και η επισήμανση για τη Θράκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμβεί αυτή η συνάντηση, που συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία, προβλέποντας μία ήρεμη περίοδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι θα επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. «Το θέμα των παρεμβάσεων του προξενείου είναι κάτι που θα συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις, αυτή τη φορά ξεπέρασαν τα όρια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η τελευταία συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στις 13 Μαρτίου 2022. Τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Τουρκία, είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν. Σε εκείνη τη συνάντηση, που είχε γίνει σε θετικό κλίμα, οι δύο πλευρές είχαν παραθέσει τις πάγιες θέσεις τους για τα ελληνοτουρκικά επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους.

Μάλιστα, είχε γίνει λόγος και για «συναντίληψη» για ορισμένα θέματα και συμφωνία να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και να πέσουν οι τόνοι με την προώθηση θετικής ατζέντας. Επιπλέον, είχε συμφωνηθεί να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, όμως, όλα αυτά πήγαν… περίπατο το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητας και της έντασης που προκάλεσε στις διμερείς σχέσεις η πλευρά της Τουρκίας.

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά άρχισε να εκτονώνεται μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Μαρτίου στην Τουρκία. Η Ελλάδα έσπευσε να δώσει πρώτη βοήθεια στη γειτονική χώρα, με κορυφαίους υπουργούς, μάλιστα, όπως ο Νίκος Δένδιας, να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές. Το γεγονός αυτό έφερε αλλαγή στάσης της Άγκυρας η οποία με τη σειρά της έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας και συμπαράστασης στην Αθήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, και παρά τις εκλογές στην Τουρκία όπου περίμεναν άπαντες αύξηση της επιθετικής ρητορικής από τον επανεκλεγέντα Ερντογάν, οι τόνοι έχουν πέσει αρκετά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να συμφωνηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών.

Σχετικές ειδήσεις