ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν από τα «μπάνια του λαού» το νομοσχέδιο για μισθούς και αφορολόγητο

Πριν από τα «μπάνια του λαού» το νομοσχέδιο για μισθούς και αφορολόγητο

Αλλαγές στο αφορολόγητο και αυξήσεις μισθών στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Πριν τις θερινές διακοπές θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την πρώτη ευρεία σύσκεψη που είχαν χθες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η πρώτη επίσκεψη στο υπουργείο του Κωστή Χατζηδάκη σηματοδοτεί και την πρόθεση του πρωθυπουργού να δείξει ότι η οικονομία είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής για να γυρίσει σελίδα ο τόπος.

Τα ζητήματα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα είναι:

  • η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά
  • οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα τέκνων
  • η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές
  • η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται.

Για τους συνταξιούχους έρχεται η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Την ίδια ώρα, αναμένεται να κλειδώσει νέα τρίμηνη παράταση στο market pass, καθώς και να επαναληφθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη εργασίας με το οικονομικό επιτελείο, πριν τις αρχές Αυγούστου, θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό το μοντέλο θα έχει αντίκτυπο στην πορεία των εισοδημάτων» τόνισε ο Πρωθυπουργός. Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης εξέφρασε κι από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο για το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή και θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ πριν από τις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα».

Αγώνας δρόμου για επενδύσεις 50 δισ.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», για να προσθέσει: «Χωρίς μια οικονομία η οποία να αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία, και η ανάπτυξη είναι αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο η συλλογική προκοπή μεταφράζεται και σε ατομική προκοπή».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων και ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με τις προγραμματικές δηλώσεις που θα θέσουν το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την τετραετία.

Ο αγώνας δρόμου της νέας κυβέρνησης θα είναι βεβαίως οι επενδύσεις που θα πρέπει να φτάσουν να αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ γνωρίζοντας αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα ενώ των δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία θα πρέπει να διαμορφωθούν και πάλι πάνω από τα 110 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις