Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ 4 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι γνώριζαν το «μυστικό» του Αλέξη Τσίπρα - Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

tsipras
newbomb.gr

Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε μόλις τέσσερις μέρες μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μία από τις πιο βαριές, αν όχι τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία του, χάνοντας με περισσότερες από 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ από το πρωί το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ήταν για την ανασύσταση του κόμματος και την αναδιοργάνωσή του, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είχε ληφθεί κι έμενε να ανακοινωθεί, με μόνο λίγους κι εκλεκτούς να έχουν γνώση των προθέσεών του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το επτασφράγιστο «μυστικό» του Αλέξη Τσίπρα γνώριζαν μόνο η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα και τα αδέρφια του.

Οι τελικές ανακοινώσεις, πριν το Ζάππειο, έγιναν στο Εκτελεστικό Γραφείο, οπότε και γνωστοποίησε πια την απόφασή του, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο για προσπάθεια να μεταπειστεί.

Λίγο αργότερα μετέβη στο Ζάππειο συνοδευόμενος από τη Ράνια Σβίγκου, τον Γιώργο Βασιλειάδη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Νίκο Φαραντούρη.

Η παραίτηση Τσίπρα

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα. Το βράδυ των εκλογών είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ανοίξει έναν νέο. Ήμουν ο πρώτος στην Ιστορία Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη. Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης.

Αντιμετωπίσαμε μια εχθρική Ευρώπη και μια συμμαχία δανειστών που μας θεωρούσε άξιους τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς με συμπαραστάτες μέσα στη χώρα. Και σήμερα, που είναι σημαντική μέρα για μένα, δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια, τη διεθνή εικόνα που αποκαταστήσαμε, για την επούλωση της κοινωνίας, για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.

Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε χωρίς καθυστέρηση. Τόσο στην αντιπαράθεση με τις δικές μας παθογένειες αλλά και απέναντι στη ΝΔ. Είναι μια διαδικασία επανίδρυσης και βαθιάς ανανέωσης. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Το μέτωπο στην ακροδεξιά που βρήκε θέση εκ νέου στη Βουλή, το μέτωπο απέναντι στη ΝΔ. Θα ήταν υποκριτικό να προτείνω αυτή τη διαδικασία μόνο με τον λόγο μου και όχι με την πράξη μου. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος με άμεση προσφυγή στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος. Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους, τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Και θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους. Διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει. Θα υπηρετώ πάντα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Η επόμενη ημέρα - Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις τρέχουν για την επόμενη μέρα, με το εσωτερικό του κόμματος να εμφανίζεται «παγωμένο» από την απροσδόκητη εξέλιξη, ωστόσο η ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει...για το ποιος θα τον διαδεχθεί.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι: Έφη Αχτιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ρένα Δούρου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία μετατρέπεται σε Επιτροπή Συνεδρίου-,και θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια.

Πρώτο βήμα θα είναι ο ορισμός του Συνεδρίου κι εν συνεχεία η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εκλογή νέου αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής, από τα μέλη του κόμματος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα -που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα- πρέπει να εκλέξει νέο επικεφαλής της, έστω και για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων την προσεχή εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις