ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Καραμπόλες φέρvουν ανακατανομή εδρών - Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Εκλογές 2023: Καραμπόλες φέρvουν ανακατανομή  εδρών - Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Εκλογές 2023: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, η γενική εικόνα της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων αλλάζει και κάποιοι βγαίνουν «κερδισμένοι» και κάποιοι «χαμένοι».

Από τους «ηττημένους», πρωτίστως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει την κοινοβουλευτική δύναμή του να συρρικνώνεται κατά μία έδρα, υποχωρώντας από τις 48 στις 47, ενώ το ΚΚΕ αυξάνει κατά μία την εκπροσώπησή του στη Βουλή, εκλέγοντας 21 βουλευτές από 20 που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Ανακατατάξεις ωστόσο υπάρχουν και στη ΝΔ, η οποία χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας. Εκτός μένουν οι Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα και ο Σταμάτης Πουλής στη Δυτική Αττική, αλλά εξισορροπείταιαπό τα ΅κέρδη» στη Β' Πειραιά με την «επιστροφή» του Γιάννη Τραγάκη και την εκλογή του Θεόφιλου Λεονταρίτη στις Σέρρες. Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Επίσης στον νομό Σερρών χάνει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «καραμπόλα» τέλος με τη Β' Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας οδηγεί και σε αλλαγές στην Α' Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη» που αντ' αυτής βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική.