ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου για μεταναστευτικό: «Δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών»

Σακελλαροπούλου για μεταναστευτικό: «Δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών»
IN–TIME.

«Η κοινή μας θάλασσα, η Μεσόγειος, μάς ενώνει και στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι το μεταναστευτικό», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα, αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μάλτας, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα, κατά την επίσημη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων γνωρίζει ιδιαίτερη δυναμική και η συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω εμβάθυνση. Η γεωστρατηγική μας θέση, καθώς και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν το ιδεώδες υπόβαθρο για την ανάπτυξη συνεργειών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η ναυτιλία», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Η κοινή μας θάλασσα, η Μεσόγειος, μάς ενώνει και στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι το μεταναστευτικό», προσέθεσε και στάθηκε συγκεκριμένα στο πρόσφατο, πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που «αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, κατά την οποία τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι “έχασαν” τη ζωή τους, διασχίζοντας τη Μεσόγειο», όπως ανέφερε.

«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα, η οποία, όμως, πρέπει να συμβαδίζει με το καθήκον μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Το μεταναστευτικό, ωστόσο, δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία, με αλληλεγγύη και σε στενή συνεργασία με τρίτα κράτη, πρέπει να το αντιμετωπίσει, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις αξίες και τα ιδεώδη τα οποία πρεσβεύει.

Το τελευταίο διάστημα, ύστερα από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην ήπειρό μας, η ειρήνη και η ασφάλεια, έχουν “καταρρεύσει”. Σε αυτό το περίπλοκο διεθνές σκηνικό, όπου καλούμαστε να διαχειρισθούμε μία σειρά από μεγάλες προκλήσεις, η ανάγκη για συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η πολιτική μας εδράζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που είναι η κοινή μας πυξίδα στον αγώνα μας για ασφάλεια και σταθερότητα, με στόχο την ευημερία των λαών μας», ολοκλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν στενές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά επίσης και σχέσεις μεταξύ των λαών μας, των ανθρώπων, οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ήδη από τον 19ο αιώνα. Πάντοτε οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας ήταν εξαιρετικές, γιατί είμαστε και οι δύο μεσογειακά και ναυτιλιακά κράτη. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί πολύ, έχουν αναπτυχθεί πολύ και όπως γνωρίζετε, έχει αναπτυχθεί και το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά και οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων λόγω του τουρισμού, που είναι εξαιρετικά σημαντικός», σημείωσε ο Πρόεδρος της Μάλτας στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Ασφαλώς, πρέπει να επισημάνω με λύπη ότι υπάρχει το μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα πρόβλημα της Μεσογείου, αλλά δεν έχουμε λάβει γι’ αυτό ακόμη την πλήρη υποστήριξη όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη τους είναι απολύτως απαραίτητη, διότι πρέπει να εκφρασθεί και στην πράξη. Ως κράτη – μέλη της Ένωσης που προερχόμαστε από τη Μεσόγειο οφείλουμε να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε στα υπόλοιπα ότι δεν θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με θέματα που είναι εσωτερικά της Ένωσης.

Θα πρέπει διαρκώς να έχουμε κατά νου τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου. Διότι. αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί, τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά τον κ. Βέλλα, δύο ακόμη σοβαρά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πολύ σημαντική, διότι θα επηρεάσει τα πάντα, αλλά και ο χώρος της ναυτιλίας. Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα θέματα θα προωθηθούν από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025 – 2026.

Σχετικές ειδήσεις