ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις του 2024 και τα άλλα τρία «δώρα» της κυβέρνησης

Συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις του 2024 και τα άλλα τρία «δώρα» της κυβέρνησης
PIXABAY.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις και ακόμη τρία «μπόνους» προς τους συνταξιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις και άλλα τρία «μπόνους» προς τους συνταξιούχους, στο πλαίσιο των σημερινών (06/07) προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για αυξήσεις στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 3% από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ, εξήγγειλε την επανάληψη χορήγησης του «μπόνους» για τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αυξήσεις στις συντάξεις.

Ακόμη, εξήγγειλε την κατάργηση του «πέναλτι» ύψους 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την αντικατάσταση αυτού από μία μικρή παρακράτηση, ενώ, ανέφερε ότι απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά:

Αυξήσεις στις συντάξεις: Η «συνταγή» των αυξήσεων το 2024 θα είναι ίδια με αυτή που εφαρμόσθηκε το 2023, την πρώτη χρονιά που «ξεπάγωσαν» οι συντάξεις από τις ρήτρες του Μνημονίου. Για το 2024, εκτιμάται ότι αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων θα ανέλθει σε 3.4%. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν η αύξηση να είναι και μεγαλύτερη λόγω υψηλότερης από το αναμενόμενο Ανάπτυξης το 2022, αλλά και το 2023. Δηλαδή, θα ξεπερνά το 40% μίας μηνιαίας σύνταξης ετησίως,

Από τις αυξήσεις του 2024 και των επόμενων ετών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περισσότεροι από 2.2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στα 1.7 εκατ. συνταξιούχους που «είδαν» εφέτος αυξήσεις ύψους 7.75% θα προστεθούν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με τις επόμενες αυξήσεις.

Μπόνους προσωπικής διαφοράς: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς. Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200€ – 300€) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα: Άλλο ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν πληρώνουν φάρμακα, όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ. Αποτελεί δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία, δεν θα πληρώνουν φάρμακα». Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή ύψους 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε εκατοντάδες ευρώ.

Η διάταξη, που αναμένεται να έλθει στη Βουλή τον Οκτώβριο σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας», θα προβλέπει:

  1. Την κατάργηση του «πέναλτι» ύψους 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, αν η κύρια σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300€, ενώ, παρακράτηση ύψους 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.
  2. Με τη νέα διάταξη, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα, με βάση την κλίμακα.
  3. Όμως, στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει, θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μία επιπλέον φορολόγηση, που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Για παράδειγμα, με σύνταξη 800€ και εισόδημα από εργασία 500€ μηνιαίως (μερική απασχόληση) ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είναι κερδισμένος. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της διάταξης. Αντίθετα, στα υψηλά εισοδήματα δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση από το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα να μη δίνεται κίνητρο για νόμιμη εργασία.

Σχετικές ειδήσεις