ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται το «πέναλτι» ύψους 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους – Παραδείγματα

Καταργείται το «πέναλτι» ύψους 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους – Παραδείγματα
Newsbomb archive.

Το «λίφτινγκ» στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων αποτελεί ένα από τα μέτρα που αναμένεται να γνωστοποιηθούν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Καταργείται το «πέναλτι» ύψους 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN. Το «λίφτινγκ» στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι ένα από τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η «αλλαγή πλεύσης» της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν αφορά τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη. Η διάταξη, που αναμένεται να έλθει στη Βουλή τον Οκτώβριο σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας», θα προβλέπει:

  1. Την κατάργηση του «πέναλτι» ύψους 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, αν η κύρια σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300€, ενώ, παρακράτηση ύψους 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.
  2. Με τη νέα διάταξη, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα, με βάση την κλίμακα.
  3. Όμως, στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει, θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μία επιπλέον φορολόγηση, που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Για παράδειγμα, με σύνταξη 800€ και εισόδημα από εργασία 500€ μηνιαίως (μερική απασχόληση) ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είναι κερδισμένος. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της διάταξης. Αντίθετα, στα υψηλά εισοδήματα δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση από το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα να μη δίνεται κίνητρο για νόμιμη εργασία.

Σχετικές ειδήσεις