ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Εκλογών: Πώς ερμηνεύουν το αποτέλεσμα της κάλπης στη ΝΔ;

Αποτελέσματα Εκλογών: Πώς ερμηνεύουν το αποτέλεσμα της κάλπης στη ΝΔ;

Το πολιτικό μήνυμα της πρώτης Κυριακής και τα κέρδη της ΝΔ – Μοναδικός αντίπαλος της κυβερνώσας παράταξης οι προερχόμενοι από τη ΝΔ αντάρτες…

Παρά τα όποια προβλήματα και τις αστοχίες της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης, η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει κανέναν ουσιαστικό αντίπαλο. Από το 2019 και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως case study για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι κέρδισαν και αυτό το πολιτικό στοίχημα, χωρίς όπως λένε να θέλουν να μπουν σε διαδικασία πανηγυρισμών.

Αν και ακόμα υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί σε δήμους και περιφέρειες οι οποίοι θα ξεκαθαριστούν στην δεύτερη Κυριακή, το πολιτικό μήνυμα των χθεσινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών είναι ότι η ΝΔ δεν έχει αντίπαλο! Ουσιαστικά η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι ισχνή, ειδικά σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η γαλάζια παράταξη «καθάρισε» το παιχνίδι και ο δεύτερος γύρος θα είναι μια μάχη «Κράμερ εναντίον Κράμερ», κάτι που όμως δεν δημιουργεί προβλήματα στην Πειραιώς. Εμμέσως υπάρχει επανεπιβεβαίωση των επιλογών Κυριάκου Μητσοτάκη αφού τα περισσότερα εκ των γαλάζιων χρισμάτων πήγαν καλά.

«Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές της», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην άνετη επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και στην επανεκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τη μάχη του Β΄ γύρου για όσους υποψήφιους δεν εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα», θέλοντας έτσι να κρατήσει χαμηλούς τόνους παρά την επικράτηση της ΝΔ. Έστειλε μήνυμα ότι θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, υπογραμμίζοντας: «Ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που δίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία και διαφάνεια και γι' αυτό δίνω σημασία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που βάζει δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι «το γαλάζιο του χάρτη πρέπει να είναι γαλάζιο της δημιουργίας, γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Από αύριο η κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος» στρέφοντας την συζήτηση ξανά στα προβλήματα της καθημερινότητας, βάζοντας τέλος ουσιαστικά στην εκλογική παραφιλολογία. Η αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «από αύριο η κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της» δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι στοχοπροσηλωμένος στη μεγάλη εικόνα των αλλαγών που απαιτούνται στη χώρα και δεν αποσπά την προσοχή του από εκλογικές νίκες.

Ο πρωθυπουργός τέλος άφησε αιχμές και για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «μόνο σε μια περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα».