ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Υπουργοί στη «μαύρη» λίστα της κυβέρνησης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Υπουργοί στη «μαύρη» λίστα της κυβέρνησης

Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν στον πρώτο γύρο, εκτιμά η κυβέρνηση. 

Στο τραπέζι του χθεσινού πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Αλβανία, έγινε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και συζητήθηκε η γραμμή και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η ήττα των «γαλάζιων» υποψηφίων στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αλλά και στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και των Ιόνιων Νήσων, αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης.

Κύρια εκτίμηση είναι πως από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα για την κυβέρνηση και ότι αυτά αποτυπώνουν την κυριαρχία της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση και στο πολιτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών ήταν νικηφόρο και πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει το μήνυμα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με το σύνολο των περιφερειαρχών, αρχής γενομένης από τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Λίγες ώρες αργότερα, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων. Λαμβάνουμε υπόψη μας τα μηνύματα των πολιτών και το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως προέκυψε και από τον πρώτο και από το δεύτερο γύρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Ωστόσο, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι άστοχες δηλώσεις υπουργών που απέπνεαν αλαζονεία και θόλωσαν το κυβερνητικό αφήγημα, με κυριότερη αυτή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέμα δεν υπάρχει για τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως παρά την κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση, βγήκε η πρώτη «κίτρινη» κάρτα για τους υπουργούς που έκαναν τις άστοχες δηλώσεις την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.