ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παιχνίδι» για τέσσερις: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην Κεντροαριστερά με την εμφάνιση των «11»

«Παιχνίδι» για τέσσερις: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην Κεντροαριστερά με την εμφάνιση των «11»

Σε μια σκληρή αναμέτρηση μετατρέπεται, πλέον, το τοπίο στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς η επισημοποίηση της δημιουργίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πολιτικού φορέα από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακατεύει την πολιτική «τράπουλα» για τα καλά.

Την ψήφο των αριστερών και προοδευτικών πολιτών προσπαθούν να κερδίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ που βιώνει μια μεγάλη δημοσκοπική ύφεση, το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να παίρνει «κεφάλι» στην «κούρσα» της δεύτερης θέσης, το ΚΚΕ που με δουλειά «μυρμηγκιού» στην κοινωνία αυξάνει τα ποσοστά του και πλέον, η ομάδα των «11» που φιλοδοξεί να καταστεί ο φορέας που θα εκφράσει τους πολίτες από την Αριστερά, ως τη Σοσιαλδημοκρατία.

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού - Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ, «φυλλοροεί» ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, συμφωνούν σε ένα στοιχείο. Ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και μπροστά, πλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά, σε επίπεδο ερευνών κοινής γνώμης, που αποτελούν μια «φωτογραφία» της στιγμής που διεξάγεται.

Ωστόσο, η τάση είναι σαφής. Έχουμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού για πρώτη φορά μετά από 11 ολόκληρα χρόνια. Τουλάχιστον, σε ότι έχει να κάνει με την πρωτοκαθεδρία στη λεγόμενη προοδευτική παράταξη. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, με μεγάλη διαφορά.

Παράλληλα, υπάρχουν δύο ακόμα ευρήματα. Ότι ναι μεν η Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει σε ποσοστά, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα μπορούσαν να την καταστήσουν τον απόλυτο κυρίαρχο του χώρου. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ «φυλλοροεί» σε κάθε μέτρηση. Και η εκλογή της νέας ηγεσίας δεν του προσέφερε καμία απολύτως βοήθεια.

Αντίθετα, οδήγησε το κόμμα στη διάσπαση και στην δημοσκοπική κάμψη, χωρίς να πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει ξανά εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Μάλιστα, δείχνει πιο κοντά στην τέταρτη θέση, παρά στη δεύτερη.

Το ΚΚΕ καραδοκεί

Παρά την ελάχιστη προβολή από τα ΜΜΕ, το ΚΚΕ κερδίζει συνεχώς δημοσκοπικούς «πόντους», επιβεβαιώνοντας ότι τα εκλογικά οφέλη που απέκτησε στις εθνικές εκλογές και λίγους μήνες αργότερα, στις αυτοδιοικητικές κάλπες, κάθε άλλο παρά συγκυριακή ήταν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει εξαιρετικά ποσοστά στις θετικές γνώμες των πολιτών, το κόμμα βρίσκεται παντού μέσα στην κοινωνία και τους χώρους εργασίας και δείχνει να παλεύει στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την τρίτη θέση.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Περισσός δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και δεύτερος στις επικείμενες ευρωεκλογές. Και όχι μόνο λόγω της δικής του παραδοσιακής υψηλής συσπείρωσης και της χαμηλής συμμετοχής που συνήθως έχουν οι ευρωπαϊκές κάλπες.

Η ώρα των «11»

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ακόμα ένας «παίχτης» στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος μάλιστα φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στα υπόλοιπα κόμματα.

Η παρουσία του νέου προέδρου Αλέξη Χαρίτση, της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νάσου Ηλιόπουλου, προσφέρουν έναν ισχυρό τεχνοκρατικό και κυβερνητικό «αέρα» στα πανιά τους. Οι ως τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι το 45 ως 55% των ψηφοφόρων του Ιουνίου, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα που θα προέρχεται από τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, υπάρχουν 600.000 άνθρωποι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και χάθηκαν από την Κουμουνδούρου. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι έχουν απήχηση και στους ψηφοφόρους που επέλεξαν το 2023 τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακόμα και σε όσους στήριξαν το ΠΑΣΟΚ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη τους καταγραφή σε δημοσκόπηση.

Κομβικές οι ευρωεκλογές

Όλα δείχνουν πως η μάχη των ευρωεκλογών θα αποτελέσει ένα μεγάλο crash test για την επόμενη μέρα στην προοδευτική παράταξη. Θα δώσει το σήμα για το ποιος θα προχωρήσει μπροστά και ποιος θα χάσει έδαφος σε αυτή τη δύσκολη «κούρσα».