ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο πίσω από την επιστολική ψήφο και τον «σταυρό» στις ευρωεκλογές

Το παρασκήνιο πίσω από την επιστολική ψήφο και τον «σταυρό» στις ευρωεκλογές

Σίγουρα η επιστολική ψήφος είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική Δημοκρατία, ένα ακόμη βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη και διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων – Γιατί ο Μητσοτάκης κατέληξε στο «σταυρό» και όχι στη λίστα;

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την επιστολική ψήφο και για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είναι σημαντικές.

Ο στόχος, όπως τον έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι να ψηφίζουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο, πρεσβεία ή προξενείο, όπως έγινε με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει χωρίς να κάνει χιλιόμετρα. Θα ψηφίζει από το γραφείο του, από το σπίτι του. Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους πολίτες μας εντός Ελλάδας και θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν, ενώ μπορεί να μην πήγαιναν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στην αποχή

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ομάδες πολιτών που μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, μέσω της επιστολικής ψήφου, και θα αφορά πολίτες υπερήλικες, φοιτητές, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, εποχιακά εργαζόμενους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμη και μαθητές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, προσθέτοντας πως τα περισσότερα κράτη το έχουν υιοθετήσει και ήρθε και η ώρα και για τη χώρα μας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως αποτελεί «μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε την ισχύ της επιστολικής ψήφου για τις επόμενες εθνικές εκλογές. «Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με σταυρό και ενιαίο ψηφοδέλτιο οι ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε κι έναν άλλο πήχη για τις επικείμενες ευρωεκλογές στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος θέλει να εκλεγεί ευρωβουλευτής πρέπει να πέσει στη μάχη του σταυρού και του προεκλογικού αγώνα. Και τούτο βεβαίως διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Δεν θέλει να είναι μια διαδικασία χαλαρής ψήφου, αλλά να κινητοποιηθεί όλο το γαλάζιο οικοσύστημα, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας και τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση», καθώς, όπως ανέφερε, «τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Σχετικές ειδήσεις