ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Διήμερη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο με φόντο τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Υπεραμύνθηκε του φορολογικού νομοσχέδιου ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης, σημειώνοντας πως οι 11 ρυθμίσεις του «κλείνουν» τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής.

Στην έναρξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε «καλή αρχή» στη νέα Κ.Ο «Νέα Αριστερά» λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.

  • Από τους πρώτους μήνες του 2024 όλες οι ταμειακές θα συνδεθούν με POS, τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και περιορίζεται το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη».
  • Οι προβλέψεις του ν/σ λειτουργούν σε πολλές κατευθύνσεις, ενισχύουν προσπάθειες για καταπολέμηση λαθρεμπορίας καυσιμων, άλλη μια πονεμένη ιστορία όπως τη χαρακτήρισε ενώ παραδέχθηκε αναποτελεσματικότητα μέχρι στιγμής. Για τον λόγο αυτό στο εξής θα διακόπτεται αυτόματα με τις εταιρίες που παρανομούς η συνεργασία κάθε εταιρίας που παρανομεί από τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας καυσίμων. Θα παύει η λειτουργία για δύο χρόνια
  • Τέλος στα μετρητά για την αγοροπωλησία ακινήτων
  • Προνοιακές και κοινωνικές παροχές μόνο μεσω καρτών
  • Έναρξη επαγγελματικής δρασρηριότητας για όλους όσοι εκμεταλλεύονται τα σπίτια τους.
  • Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έκανε λόγο για πιο δίκαιο μέτρο και υποστήριξε πως δεν πρόκειται για οριζόντια παρέμβαση, καθώς όπως είπε δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό
    Το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα του συνόλου της ίδιας κατηγορίας.
  • Το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού συμφέροντος η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Όσον για την κριτική ότι δεν υπήρξε αναφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες, υποστήριξε εξαρχής υποστήριζε την ανάγκη βελτίωσης και της φορολογικής συμόρφωσης.
  • Πέρα από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητα φέρνει και τη μείωση του 50% του τέλους επιτηδεύματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο με προοπτική το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η «Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το σχέδιο νόμου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο., Νίκου Παππά.