ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Αρμενία για μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν»

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Αρμενία για μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν»
EUROKINISSI.

«Μετά τον πόλεμο του 2023, η Αρμενία κατανοεί την αξία της ειρήνης καλύτερα από τον καθένα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μονάχα η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών. Στηρίζουμε απόλυτα τον προσανατολισμό της Αρμενίας προς τη Δύση και είναι φυσικό –ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ– η Ελλάδα να συμβάλλει με τεχνογνωσία και εμπειρία στην οικοδόμηση αυτής της νέας, φιλελεύθερης Δημοκρατίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα στηρίζουμε πάντα τον αγώνα της Αρμενίας για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ζώνες όπως το ορεινό Καραμπάχ. Η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σύντομα και σε μία διμερή συμφωνία αναφορικά με τη μετανάστευση και την απασχόληση Αρμένιων στην Ελλάδα.

Η χώρα διαθέτει έμψυχο δυναμικό με ξεχωριστές δεξιότητες σε όλα τα πεδία εργασίας, ενώ, τα πολλά γνωρίσματα που συνδέουν τους δύο λαούς θα κάνουν ευκολότερη την ένταξη εκείνων στην ελληνική πραγματικότητα. Το γνωρίζω καλά αυτό, έχω πολλούς Αρμένιους φίλους», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νικόλ Πασινιάν: «Ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας»

«Πράγματι, είναι μία σημαντική επίσκεψη για εμάς. Θα ήθελα να εκφράσω την τιμή μου, για τη στήριξη που παρέχετε στην αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική ομογένεια στην Αρμενία, η οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο και συμβάλλει στην καθημερινή μας ζωή (οικονομική και εμπορική)», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πασινιάν.

«Οι κυβερνητικές μας σχέσεις αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα και ως αποτέλεσμα της σημερινής επίσκεψης, θα δώσουμε μία νέα προώθηση στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού, της παιδείας αλλά και της αμυντικής ασφάλειας, όπου έχουμε μία μεγάλη ιστορία συνεργασίας.

Στις σχέσεις μας, δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη στήριξη της συνεργασίας μας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αισθάνομαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα αυτής θα φανούν πολύ σύντομα», προσέθεσε.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, το μεσημέρι της Τρίτης (27/02). Οι δύο Πρωθυπουργοί αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους στάση όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και να συζητήσουν για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και αυτοί της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Νωρίτερα ο κ. Πασισινιάν συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Καύκασο και αποδοκιμάζει τη χρήση βίας.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση Ελλάδας – Αρμενίας που «υπάρχει και στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμβάλλει ενεργά στην πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που μας χαρακτηρίζει», όπως τόνισε.