ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Θέλουμε υπερένταση ή διάλογο με νηφαλιότητα;»

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Θέλουμε υπερένταση ή διάλογο με νηφαλιότητα;»
EUROKINISSI.

«Δεν θεωρώ ότι είναι δυνατόν να επιλύσουμε χρονίζοντα θέματα, από τη μία στιγμή στην άλλη», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την 1η Μαρτίου, ορίσθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ορίσθηκε Πρόεδρος, με αναπληρωτή την Υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παραχώρησε συνέντευξη στα «Νέα», κατά την οποία στάθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη για ήρεμο διάλογο με την Άγκυρα, τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα, τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα στον απόηχο της ελληνικής αποστολής με τη φρεγάτα «Ύδρα» αλλά και την εξωτερική πολιτική του «αύριο».

«Θέλουμε υπερένταση ή διάλογο με νηφαλιότητα;»

«Η αυτοπεποίθηση, όπως και η σύνεση και η ορθή αντίληψη των γεγονότων, είναι αναγκαία χαρακτηριστικά σε έναν διάλογο με πολυσύνθετα ζητήματα και ιστορικά βάρη. Σε αυτό το πνεύμα, θα προσέλθουμε στα επόμενα βήματα του αυστηρού χρονοδιαγράμματος, που αφορά τον πολιτικό διάλογο την 11η Μαρτίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την 11η Απριλίου, τη “θετική ατζέντα” τη 15η Απριλίου και βεβαίως, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, τον Μάιο», τόνισε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης για τα ελληνοτουρκικά.

«Δεν θεωρώ ότι είναι δυνατόν να επιλύσουμε χρονίζοντα θέματα, από τη μία στιγμή στην άλλη. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι πως οι δύο χώρες διατηρούν τις βασικές υποκείμενες θέσεις τους, γεγονός άλλωστε που κατεγράφη ρητά στη Διακήρυξη των Αθηνών. Αυτό δεν εμποδίζει να υφίσταται μία ηπιότερη ρητορική και λιγότερες εστίες έντασης. Οφείλουμε να κάνουμε μία βασική προεπιλογή: Αν θα συνεχίσουμε, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να είμαστε σε καθεστώς συνεχούς διαρκούς υπερέντασης στις σχέσεις με την Τουρκία ή αν θα συζητούμε με νηφαλιότητα και διαβουλευτικό πνεύμα», υπογράμμισε εν συνεχεία.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά χρήσιμη»

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Τυχόν δε επιχείρηση στη Ράφα, λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και πληθυσμιακών συνθηκών, εγκυμονεί, έτι περαιτέρω, σοβαρούς ανθρωπιστικούς κινδύνους. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες και να εξασφαλισθεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που συνομιλεί με όλες τις πλευρές και εξ αυτού του λόγου, μπορούμε να διαδραματίζουμε έναν ουσιαστικό εποικοδομητικό ρόλο.

Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ουκρανία και τον αγώνα της, για υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η υπεράσπιση των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου έναντι της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού είναι στάση αρχής για εμάς», επεσήμανε ακόμη ο κ. Υπουργός.

«Μία ηγέτιδα δύναμη, όπως εμείς στην παγκόσμια ναυτιλία, δεν μπορεί να κρύβεται»

«Η διατήρηση της ασφάλειας στη θάλασσα έχει μείζονα σημασία. Αφορά τη ζωή των ναυτικών μας, την ελληνική ναυτιλία, την παγκόσμια οικονομία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διεθνή ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια. Συνιστά πρόκληση που καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της, αλλά απαιτεί πολυεπίπεδη διεθνή συνεργασία.

Ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία τόσο επιτελικά, όσο και επιχειρησιακά. Όταν είσαι ηγέτιδα δύναμη σε ένα πεδίο, όπως εμείς στην παγκόσμια ναυτιλία, δεν μπορείς να κρύβεσαι αλλά βγαίνεις μπροστά», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».

«Δουλεύουμε με σοβαρότητα για μία Ελλάδα αξιοπιστίας και αυτοπεποίθησης»

Για την εξωτερική πολιτική του «αύριο», ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι «οραματίζομαι μία χώρα, στην οποία οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς για τον εαυτό τους και υπερήφανοι για την πατρίδα. Μία χώρα – πρότυπο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, με ισχυρό Κράτος Δικαίου και μεγάλο διεθνές κεφάλαιο. Για αυτήν την Ελλάδα αξιοπιστίας και αυτοπεποίθησης, εργαζόμαστε με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Αναγνωρίζοντας πως κάποιες φορές, θα πρέπει να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις, όχι μόνο για την κοινωνία του “σήμερα”, αλλά και τις επόμενες γενιές, στις οποίες θα πρέπει να αφήσουμε ως παρακαταθήκη μία δυνατή Ελλάδα και μία ήσυχη γειτονιά».

Σχετικές ειδήσεις