ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Λάθος Novartis και τηλεοπτικές άδειες - Δεν θα μας έβγαζα ποτέ από το ευρώ

Αλέξης Τσίπρας: Λάθος Novartis και τηλεοπτικές άδειες - Δεν θα μας έβγαζα ποτέ από το ευρώ

Για τις άγνωστες πτυχές στην σταδιοδρομία του ως πρωθυπουργός, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ το 2015, τα λάθη του ως πρωθυπουργό και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, μίλησε στο πάνελ της Καθημερινής για τα «50 χρόνια από την Μεταπολίτευση» ο Αλέξης Τσίπρας.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα άρχισε λίγο μετά τις 10:45, με τον πρώην Πρωθυπουργό να συνομιλεί με τη δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Ξένια Κουναλάκη.

«Είμαι πολύ ευτυχής, που είμαι σήμερα μαζί σας. Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα που δέχθηκα από τον κ. Παπαχελά, έξι μήνες νωρίτερα. Όποιος ανεβαίνει στο βήμα, έχει να προσφέρει στη συζήτηση, η οποία θα μας κάνει σοφότερους.

Γεννήθηκα τέσσερις μέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και ύστερα. Μπορώ να θυμηθώ ως παιδί Δημοτικού τις αλλαγές που υπήρξαν, εκείνη τη δεκαετία.

Βεβαίως, η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μία μεγάλη, κομβική τομή και μετάβαση στην ιστορία της χώρας, για μία ελεύθερη δημοκρατία. Μάλιστα, ελπίζω να μην έχω και εγώ κρίση μέσης ηλικίας, όπως η δημοκρατία μας», επεσήμανε αρχικά.

«Σε αυτά τα 50 χρόνια, υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες»

«Όσον αφορά την οικονομία, το 1974, η χώρα μας ήταν ισχυρότερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σήμερα, είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανταγωνίζεται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Η χώρα οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και για ποιους λόγους φθάσαμε έως εκεί. Οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. Η αιτία της κρίσης είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο μετά το 1974, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρόδωσαν τις ιδεολογικές τους αρχές.

Οφείλω να πω ότι και η Αριστερά παραγνώρισε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αφεθήκαμε επίσης στο λανθάνον αφήγημα της δήθεν “θωρακισμένης” οικονομίας. Οι ευθύνες πρέπει να καταμερισθούν ισοτίμως.

Παραδέχομαι ότι υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας, όσον αφορά τις υποθέσεις της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών. Όμως, δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.

Στην υπόθεση Novartis, είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Η δική μας πρόθεση να μην παρέμβουμε και να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που ήταν σχεδόν αποδεδειγμένο πως δεν είχαν», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Δεν σκέφθηκα ποτέ να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ»

«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μεγάλη ευθύνη, διέθετε προσωπική ατζέντα. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή.

Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μία νέα δανειακή σύμβαση, ενώ, η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ως κυβέρνηση, κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους. Φέραμε ένα μνημόνιο, εγκλωβισθήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες. Παράλληλα, υπήρξαν άνθρωποι και δυνάμεις που “φλέρταραν” με την ανάγκη η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ

Η στρατηγική μου, η οποία ήταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ήταν γνωστή στον κ. Παυλόπουλο (σ.σ. τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας)», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, ζούμε σε μία περίοδο μεταπολιτικής»

«Η κρίση εκπροσώπησης μάς έχει οδηγήσει στη μεταπολιτική, δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό “βάρος”. Ο κόσμος έχει κουραστεί, όπως και η Δημοκρατία μας, λόγω των συνεχών κρίσεων. Αυτά δημιουργούν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, στο οποίο “ριζώνουν” οι εύκολες και λαϊκιστικές λύσεις. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, παρά τις σημαντικές μας διαφορές στο ευρύ φάσμα του ευρωπαϊκού “τόξου”.

Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές. Δεν σκεφτόμουν ότι η “πρώτη φορά Αριστερά” θα ήταν μία ιστορική ρεβάνς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στηρίξει το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Υπήρξα και εγώ συνεπής διαδηλωτής έξω από την αμερικανική Πρεσβεία και την ίδια στιγμή, όντας οργανωμένος στην Αριστερά, ο “αντί – αμερικανισμός” μου είχε ένα σαφές πλαίσιο και μία ουσιαστική αιτία. Ωστόσο, ως Πρωθυπουργός και κυβέρνηση, διαδραματίσαμε ρόλο για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κρατών.

Ο πρώτος που “άνοιξε” τον δρόμο για μία πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ακολούθησαν οι: Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής ο νεότερος», συμπλήρωσε ο τέως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Πρωθυπουργός.

«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου – Ανοησίες ότι τον μιμήθηκα»

«Δεν μετανιώνω για την ένταξη στην Αριστερά, διότι οδηγήθηκα από το όνειρο πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακούω αυτές τις ανοησίες ότι τον μιμήθηκα. Απλώς, το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκριτικά πεδία με την περίοδο του 1981. Βέβαια, με διαφορετικές συνθήκες αλλά και εξέλιξη», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος για τη χώρα, διότι ύστερα από 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα παιδιά φεύγουν ξανά από τη χώρα, όπως τη δεκαετία του 1960. Οι νέες γενεές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις παλαιότερες και αυτό αποτελεί “ρωγμή”. Αισθάνομαι απογοητευμένος, για ορισμένα πράγματα που δεν καταφέραμε να κάνουμε.

Η χώρα παραμένει συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είμαι υπερήφανος για αυτό. Όπως και για την έξοδο για τα μνημόνια, την αναδιάρθρωση του χρέους και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και τη δυνατότητα να σταθεί ελεύθερα στο ευρωπαϊκό “γίγνεσθαι” και τις αγορές.

Παρά τις δύσκολες στιγμές, τα λάθη και τις παραλείψεις, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια όσον αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Ούτε ένας λεκές δεν υπήρξε στο πουκάμισο –χωρίς γραβάτα– που φορούσαμε», ολοκλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.