ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σύννεφα» πάνω από την Κουμουνδούρου μετά την εισαγγελική έρευνα για το «δάνειο» Κασσελάκη

«Σύννεφα» πάνω από την Κουμουνδούρου μετά την εισαγγελική έρευνα για το «δάνειο» Κασσελάκη

Ο νέος κύκλος εσωστρέφειας που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, με αφορμή τη σύγκρουση ανάμεσα στην ηγεσία και τον μέχρι πρότινος οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Θύμιο Γεωργόπουλο, «πάγωσε» τα χαμόγελα που υπήρξαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη.

Η δε προκαταρτική εξέταση που ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος και η οποία αφορά σε ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ακόμα πιο βαρύ το κλίμα.

Παράλληλα, υπάρχουν κάποια ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσα απαντήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη διαδρομή των χρημάτων του δανείου.

Έρευνα για το «δάνειο» Κασσελάκη

Η εισαγγελική έρευνα για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και για την εταιρία που διατηρεί στο Μαϊάμι, μέσω της οποίας χορηγήθηκε το δάνειο προς τα κομματικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν έπεσε στην Κουμουνδούρου ως κεραυνός εν αιθρία.
Ήταν δεδομένο πως από τη στιγμή που υπήρχαν δημοσιεύματα για την «OSIOS», την ύπαρξη της οποίας παραδέχθηκε από τις 23 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε η Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε έρευνα. Και αυτό διότι ο νόμος του 2016, απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά σε αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων να κατέχουν εταιρίες στο εξωτερικό.

Όμως, για τον Στέφανο Κασσελάκη υπάρχουν τρεις αστερίσκοι, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Ο πρώτος, έχει να κάνει με το ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής. Ο δεύτερος, με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει παρέλθει η προθεσμία για την υποβολή του πόθεν έσχες του και ο τρίτος, για το αν έχει παρέλθει ο χρόνος που του δίνει ο νόμος για να διευθετήσει αυτά τα θέματα.

«Καλοδεχούμενη», λένε από την Κουμουνδούρου για την έρευνα. Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Δεν προκύπτει καμία παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες καθώς δεν έχει ακόμη φτάσει η ημερομηνία για να το υποβάλλει».

Απάντηση με επίθεση στη Δικαιοσύνη

Και αν οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η έρευνα είναι «καλοδεχούμενη», ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε να απαντήσει με επίθεση στη Δικαιοσύνη. «H ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στον κόσμο: Όταν αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που βοά για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.Όταν αναλαμβάνει να στείλει σπίτι τους, αντί για τη φυλακή, βιαστές πρωθυπουργικούς φίλους και στελέχη της ΝΔ που παρανομούν.

Όταν αναλαμβάνει να με στοχοποιήσει για το δάνειο που έδωσα στο κόμμα μου για να μη μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές οι εργαζόμενοι. Από τα δεδουλευμένα μου στις ΗΠΑ, όχι από σακούλες από επιχειρηματίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπάντητα ερωτήματα

Με το που έγινε γνωστό το «δάνειο» Κασσελάκη, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, αμέσως προκλήθηκε μεγάλη ανακατωσούρα. Και άρχισαν οι εύλογες ερωτήσεις. Ποιο ήταν το ποσό; Με ποιον τρόπο χορηγήθηκε το δάνειο;

Έγινε σύννομα η δανειακή σύμβαση; Ποιους αφορούσε; Τον Στέφανο Κασσελάκη, ως φυσικό πρόσωπο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα; Τον Στέφανο Κασσελάκη και την εταιρία «Left Media»; Μια εταιρία συμφερόντων Κσσσελάκη και τη «Left Media»;
Με την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μάθαμε τελικά ότι το δάνειο χορηγήθηκε από εταιρία του κ.Κασσελάκη προς τη «Left Media» και ότι ήταν ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ, αρχικά, συν ακόμα 240.000 που καταβλήθηκαν στη συνέχεια.

Και αν έγινε γνωστό το από ποια εταιρία προήλθε και προς που το «δάνειο», στην Κουμουνδούρου άναψαν «φωτιές» τα όσα ισχυρίζεται ο πρώην -πλέον- οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, που απολύθηκε αιφνιδίως προ ολίγων ημερών. Ότι το δάνειο επί της ουσίας δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και πως επιστράφηκε λίγες ημέρες αργότερα.

«Το δάνειο επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής», αναφέρει σε ανάρτηση του, ο Θύμιος Γεωργόπουλος.
Και αυτό είναι ένα σημείο που χρήζει απαντήσεως. Τόσο το αν και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεχρέωσε» τον πρόεδρο-δανειοδότη του, αλλά και αν τα χρήματα επέστρεψαν στα ταμεία της «OSIOS» ή σε άλλον λογαριασμό.

Γιατί από την Κουμουνδούρου, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που ισχυρίζονται πως αποδεικνύουν τη μεταφορά χρημάτων από την εταιρία συμφερόντων Κασσελάκη, προς τη «Left Media», αλλά και την έναρξη καταβολής των μισθών προς τους εργαζόμενους, όπως και μέρος του ιδιωτικούς συμφωνητικού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αλλά τόσο οι κομματικές πηγές, όσο και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Left Media», Κωνσταντίνος Νικόλτσιος, δεν αναφέρθηκαν στην επιστροφή του δανείου – αν και από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Θύμιου Γεωργόπουλου.

Τι προβλέπει ο νόμος

Η νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε εταιρίες, ορίζεται από το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 και υπό τον τίτλο: «Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό́ φορολογικό́ καθεστώς».

Ο νόμος προβλέπει πως:

1. Στον Πρωθυπουργό́, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή́ είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Σημειώνεται δε ότι ο νόμος 5026/2023, ο οποίος αντικατέστησε στο σύνολο του σχεδόν το νόμο 3213/2003, εξαίρεσε ρητά από την κατάργηση το άρθρο 8 του τελευταίου, σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και δη Αρχηγών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή ή και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η απαγόρευση να εξακολουθεί να έχει πλήρη ισχύ.