ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνω από 1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια - Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Πάνω από 1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια - Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
Φωτ.: Eurokinissi

Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας Χαρίτση αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή το νομοσχέδιο 

Νέο «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προβλέπεται στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Από σήμερα διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και την Παρασκευή αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν η ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ενδιαφέρον έχει η στάση του ΠΑΣΟΚ, με την... κωλοτούμπα Ανδρουλάκη και τους τριγμούς που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η πρόταση δυσπιστίας

Παράλληλα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ως καλοδεχούμενη αντιμετωπίζεται η πρόταση δυσπιστίας, την οποία επεξεργάζεται η αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας κάλεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς προκειμένου να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει» τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης.

Στον αντίποδα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι από την αντιπολίτευση εναντιώνονται στο νομοθέτημα, ουσιαστικά δηλώνουν αντίθετοι σε μια μεταρρύθμιση που έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, το 70% του νομοσχεδίου αφορά τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ, ενώ η χρηματοδότησή τους μέσω του προϋπολογισμού, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δις. ευρώ.

Η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων

Αναλυτικά η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων αποτυπώνεται ως εξής:

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συρρικνώθηκε. Το 2018 άγγιξε το χαμηλό ιστορικό των 92 εκ. ευρώ , όμως έκτοτε -χρόνο με το χρόνο- αυξάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Το 2023 έφτασε τα 133 εκ ευρώ , μια αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Σε ετήσια βάση επίσης δόθηκαν:

- 201 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2023

- 125 εκατομμύρια ευρώ για σίτιση και στέγαση το 2023

Όμως υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ανάμεσα τους το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ΣΔΙΤ.

Συνολικά αθροίζουν περισσότερα από 1 δις ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά:

- 475 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα χρήματα αυτά τα 132 εκ ευρώ θα δαπανηθούν αποκλειστικά για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας.

-279 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

-700 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για ανακαίνιση και κατασκευή φοιτητικών εστιών.