ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεκολλάει» η μετακόμιση της κυβέρνησης - Σε τροχιά υλοποίησης το κυβερνητικό πάρκο

«Ξεκολλάει» η μετακόμιση της κυβέρνησης - Σε τροχιά υλοποίησης το κυβερνητικό πάρκο

Να ξεπαγώσει το έργο της Πυρκάλ που έχει κολλήσει από το 2021, επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου στο ακίνητο της Πυρκάλ στον Υμηττό. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ξεκινούν, αρχής γενομένης με τους διαγωνισμούς από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει από την έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, άλλοτε χώρο της Πυρκάλ, στη Μάνδρα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα και θα προβλέπει τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών και μέρος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από τον Υμηττό στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στη Μάνδρα. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνισμός έως το καλοκαίρι, ο οποίος θα προβλέπει θα προβλέπει τη μεταφορά του υπόλοιπου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις του ομίλου στο Λαύριο.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ εκτιμάται πως θα χρειαστούν 18-20 μήνες, ενώ θα έχει προηγηθεί η απαλλοτρίωση, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Το επόμενο στάδιο θα είναι οι εργασίες κατασκευής του κυβερνητικού πάρκου, οι οποίες εκτιμάται πως θα διαρκέσουν συνολικά τρία χρόνια.

Τελικό στάδιο του έργου θα είναι η μετεγκατάσταση των υπουργείων και των υπηρεσιών του Δημοσίου, που υπολογίζεται σε 4 με 5 χρόνια από σήμερα.

Με άλλα λόγια, η μετακόμιση της κυβέρνησης δεν αναμένεται πριν από το 2029.

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού - Δάφνης καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2021 εξαγγέλλοντας το έργο.

«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας», σημείωνε.