ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τη δημοσκοπική άνοδο, προβληματισμός για την έλλειψη αφηγήματος

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τη δημοσκοπική άνοδο, προβληματισμός για την έλλειψη αφηγήματος
EUROKINISSI.

Με πλήρη ικανοποίηση υποδέχονται στην Κουμουνδούρου τη μικρή άνοδο που καταγράφει το κόμμα τους στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, η οποία στην πρόθεση ψήφου κινείται περί τη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Βέβαια, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην αρνητική για την κυβέρνηση, συγκυρία, γεγονότα που καθιστούν αβέβαιη τη συνέχιση της ανοδικής πορείας.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αρκετά στελέχη του, είναι το ότι αδυνατεί να προσφέρει στους πολίτες μια ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση, αλλά και ένα θετικό αφήγημα για το αύριο του τόπου. Και εκεί θέλουν να ρίξουν το επόμενο διάστημα όλο τους το βάρος.

Δημοσκοπική «ανάσα»

Είναι προφανές ότι οι έρευνες κοινής γνώμης, είναι βελτιωμένες για τον ΣΥΡΙΖΑ – αν και όχι σε επίπεδα που να προκαλεί έντονα χαμόγελα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να ανακτά τη δεύτερη θέση από τη Χαριλάου Τρικούπη και να βρίσκεται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 10%, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου.

Παραμένει, ωστόσο, αρκετά μακριά από τον στόχο του 18% που έχει θέσει -κατά περιόδους, γιατί συχνά τον αλλάζει- ο Στέφανος Κασσελάκης και η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος. Πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις - «κλειδιά» στον κομματικό μηχανισμό, εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο.

Η δημοσκοπική «ανάσα» που παίρνουν, τους επιτρέπει να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος τους, να «αγοράσουν» χρόνο για τη μεγάλη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών.

Προβληματισμός για τις δικές τους δράσεις

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαύονται. Προσπαθούν να μείνουν προσγειωμένοι, διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η αύξηση των δυνάμεων τους που καταγράφεται, είναι αποτύπωση της μιας στιγμής. Και αντιλαμβάνονται, επίσης, πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για εκείνους και δύσκολη για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Το μεν Μέγαρο Μαξίμου, πιέζεται από τα δεξιά του, λόγω του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας που έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια.

Το δε ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται αντιμέτωπο με την ατολμία που επιδεικνύει η ηγεσία του, που συνεχίζει να «ακροβατεί» ανάμεσα στη πρόσφατη συντηρητικοποίηση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Κινήματος και στην αντικειμενική πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα για πιο προοδευτικές προτάσεις και λύσεις. Συν τοις άλλοις, δέχεται και «πόλεμο» από την κυβερνητική πλευρά, η οποία προσπαθεί να αναπληρώσει από το Κέντρο, τις δυνάμεις που χάνει από τα δεξιά της.

Με βάση τα παραπάνω, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η μικρή δημοσκοπική αύξηση που καταγράφει, δεν είναι αποτέλεσμα των δικών του κινήσεων. Με απλά λόγια, οι -όποιες- προτάσεις καταθέτει ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα, δεν προκαλούν συζήτηση στην κοινωνία.

Για την ακρίβεια, δεν αποτελούν καν το «όπλο» των στελεχών του κόμματος, στην αντιπαράθεση με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αυτό γιατί είναι τόσο γενικόλογες και τόσο μακριά από τις θέσεις της Αριστεράς -ακόμα και της Σοσιαλδημοκρατίας- που αδυνατούν και οι ίδιοι να τις υπερασπιστούν.

Επομένως, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει το κόμμα τους να ρίξει το βάρος στην κατάθεση ενός εναλλακτικού σχεδίου και να δημιουργήσουν ένα θετικό αφήγημα για το αύριο της χώρας, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σχετικές ειδήσεις